Управлението на третия кабинет на Бойко Борисов, ведно със самоопределилите се за патриоти, върна манифестациите от времето на соца. Триото успя да превърне недолюбваната практика в мероприятие само по желание на участниците. При това, не само на 2-3 дати в годината, а ежедневно.

Продължаващото вече 22 дни обществено недоволство, събра снощи само в столицата над 100 000 души. Докато държавата се тресеше от гнева на хората, премиерът традиционно се скри „като мишка“. Замина на море, в правителствената резиденция Евксиноград. За да остане верен на принципите си – „работя за хората“, инспектира пречиствателна станция във Варна. Както се казва – кой-каквото го влече!

Бойчето, Красьо и Валерката не мъцнаха и звук за поредния скандален запис, в който всички ние, барабар с държавния глава, сме определяни от премиера с думи, които не е редно да се повтарят и пишат. Не разбрахме дали мълчат, защото са свикнали с този бойчевия изказ и за тях нищо ново не се е случило.

Ситуацията обаче, е повече от показателна. Бойчето – по думите му – напуснал МВР защото го принудили да върне партийния си билет от БКП, Красьо – потомствен ДС-другар и Валерката – с отказано членство в БКП, но пък успешно назначил за вицепремиер твърде близка до него, вече са обилно и в новините на „правителствената“ телевизия.

Историята се повтаря докато не бъде научена.

Протестите срещу правителството на Пламен Орешарски и сегашните са само с 5 дни разлика в месец юли. Орешарски стиска зъби до февруари, когато подаде оставка, припомнят паметливи.

Дали „отговорността“ на Бойчето, Красьо и Валерката ще издържи още 7 месеца, е трудно да се предположи.

Калинка Пенчева

СНИМКА ПИК