Последното изстъпление на осъзната безпомощност, безочие и наглост демонстрирал в предизбрната кампания Борислав Гуцанов. Човекът, на когото буквално му лепне прякора „медуза“ – разбирай 700 млн. години съществуване без мозък, обикалял кметове из областта и ги молел да му уредят гласове на предстоящите парламентарни избори. Нямаше да има нищо лошо, ако последните бяха от БСП. Но, столетната партия под ръководството на Корнелия Нинова и Борислав Гуцанов преживя пълно фиаско на последните местни избори. За това и кметовете, на които „медузанчо“ се молел да уговорят съгражданите си да гласуват за него, са все от ГЕРБ. Медицински погледнато това поведение може да представлява повече от една необратима диагноза, ако някой все пак потърси професионално мнение.

В името на бъдещето! Трябва да ме подкрепите, да се гласува за БСП – каканижел Гуцьо, пропускайки да уточни, че това бъдеще е неговото лично. Разбира се, оставал крайно неудовлетворен от липсата на разбиране и отказа на кметовете да удовлетворят неадекватната му молба. Не разбирал и какво пречи градоначалниците хем да са от ГЕРБ, хем да прелеят част от гласовете на избирателите си към БСП.

Погледнато партийно, в БСП още не са единодушни кой е по-упорит – не в добрия смисъл на думата, и кой по-продуктивен в лансирането на неистини от Нинова и Гуцанов. Вероятно приетият с връзки във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ лидер на варненските леваци е решил, че няма проблем да иска помощ от ГЕРБ – едно – може би, защото вече им е правил този жест – фенове на социалистическата партия да гласуват за хората на Бойко, вместо за БСП, друго – защото „кака му“ Корнелия вече беше горд елемент в правителство с десни партии.

През годините Борислав Гуцанов направи всичко възможно да обезличи и обезкърви БСП. Стигна се до там, че лично Корнелия Нинова го обвини в незаконосъобразно харчене на 90 000 лв. партийна субсидия и вписани умрели хора като членове на БСП-Варна. Сериозното финансиране на партийния живот не успя да стигне на Гуцанов нито да плати наемите на офиса, предоставен му от Областна администрация, нито да не събира пари за пътуването до Бузлужда – както е в други региони на страната. През годините благосъстоянието на Борислав Гуцанов растеше обратно пропорционално на авторитета и силата на БСП-Варна, и правопропорционално на силата на ГЕРБ.

Дали пък Гуцанов не се готви да прескочи в партията на Бойко и за това се опитва да „тренира“ избирателите да гласуват за него, чудят се варненци. Според тях като нищо е въпрос на време за тази стъпка. Гуцанов вече си мисли, че си е постлал при Възраждане и при ГЕРБ заради дългите години на съвместни интереси в „политиката“.