„Много са причините за изборните резултати. Независимо, че от партиите, които участваха в предходното управление ние загубихме най-малко. Смятам, че не успяхме максимално добре да защитим нашите постижения. Тази прекалена скромност от наша страна не ни помогна. На следващо място бих сложил купения вот, защото той придоби невиждани размери. На следващо място е така активната дейност на служебния кабинет на г-н президента, който атакуваше през цялото време БСП и Продължаваме промяната. Вътрешнопартийните проблеми също си оказаха своето влияние. И затова сега започваме да работим върху тази консолидация, защото единството е най-важно за партията“.

Това заяви в ефира на BGonAIR председателят на предизборния щаб в БСП и единствен социалист избран за депутат от Варна Борислав Гуцанов.

Два пъти лежалият в ареста за тежки икономически престъпления, постигнал предпоследното място по успеваемост на предсрочните парламентарни избори, смята, че сега ПАК не е време за оставки. Той се гордеел с това, че БСП официално била против изпращането на оръжие за Украйна.

„Пълна делитанщина да не присъства посланика на Руската федерация на откриването на Народното събрание. Ако тя не бъде поканена, това говори много лошо за отношенията между България и Русия. Без това по време на кабинета “Петков“ се стигна до изгонването на 70 руски дипломата, където не стана ясно те шпиони ли са или не са. Затова и нашата позиция тогава беше, че няма как оттук нататък г-н Петков да бъде министър-председател.“

„За да има мир в Украйна – това трябва да бъде отношение между САЩ и Русия, а не толкова между Украйна и Русия. И мисля, че няма човек, който да се занимава с международни отношения и военнополитически конфликти, за да не разбира къде е конфликтът и какво трябва да се направи. БСП настоява и ще продължава да настоява за мирно решение. Военни действия и въвличане на България в подобни конфликти би било пагубно за страната ни. Решението е България да бъде територия, където да се проведат мирните преговори между Русия и Украйна, а не в Турция. БСП е с ясна позиция, че изпращането на оръжия за Украйна би било най-грубата грешка, която може да се направи. И аз се гордея, че ние сме гласували против даване на оръжие от България за Украйна“, обобщи Гуцанов за конфликта в Украйна. Той бе категоричен, че за левицата е основен приоритет е да има осигурена топлина и светлина на всяко едно българско семейство.