Ще стане ли Китай краен победител в състезанието с ваксини? Бразилия наскоро обяви включването на китайската ваксина „Биотехнология Covid-19 в Пекин“ в националния имунизационен план. Държавата ще закупи 46 милиона дози CoronaVac, инактивирана нова коронна ваксина, разработена съвместно от Пекин Kexing Biological Products и Института Бутантан в Сао Пауло. Развиващите се страни в Югоизточна Азия ще станат приоритетните държави за ваксинация за Китай. На фона на все по-тежките епидемии в много части на света ваксинната дипломация на Китай показва своите таланти. Успехът на този нов дипломатически метод обаче все още е несигурен.

(Deutsche Welle китайски уебсайт) Бразилия обяви, че правителството се е съгласило да закупи 46 милиона дози CoronaVac, инактивирана нова коронна ваксина, разработена съвместно от Пекин Sinovac Biotech и Института Бутантан в Сао Пауло. Губернаторът на Сао Пауло Жоао Дория заяви, че предварителните проучвания показват, че инактивираната нова корона ваксина CoronaVac има най-ниската степен на нежелани реакции сред всички тествани ваксини в Бразилия, най-бързо прогресиращата, най-безопасната и обещаваща ваксина срещу новия коронен вирус. . Пробният период на CoronaVac ще приключи още в средата на ноември. Програмата за имунизация на Бразилия може да започне още през януари 2021 г., което ще бъде първата подобна имунизационна кампания в света срещу новата пандемия на коронавирус.

Изпълнителният секретар на бразилското министерство на здравеопазването (на второ място след министъра) Елсио Франко каза пред Ройтерс на 21 октомври, че бразилското правителство „няма намерение“ да закупи новата китайска корона ваксина.

Понастоящем Китай има 4 ваксини във фаза III клинични изпитвания. В допълнение към инактивираната нова коронна ваксина CoronaVac, разработена от Kexing Biological Products, има и две инактивирани нови коронни ваксини, разработени от Sinopharm, и съвместните изследвания и разработки на Китайската академия на военните науки и Китай CanSino Biologics Рекомбинантната нова коронна ваксина.

Тъй като в Китай почти няма нови коронавирусни инфекции, изпитването фаза III на новата коронна ваксина не може да се проведе в Китай. Понастоящем Бразилия, където кумулативният брой на потвърдените случаи на нова коронарна пневмония надхвърля 5 милиона, се превърна в мястото за последния етап от опитите на множество ваксини. Сред 10-те нови коронавирусни ваксини, които са навлезли в последния етап на изпитанията в света, 5 са подложени на изпитвания за ваксинация фаза III в Бразилия.В допълнение към CoronaVac от Kexing Biotech, има Johnson & Johnson, Pfizer, China Pharmaceutical Group и Oxford, UK. Ваксина, разработена от университета и фармацевтичния гигант AstraZeneca.

На 20 октомври Китай официално обяви, че четирите нови ваксини срещу коронавирус в Китай, които са влезли във фаза III клинични изпитвания, обикновено напредват безпроблемно. Досега са ваксинирани общо около 60 000 субекта и не се съобщава за сериозни нежелани реакции. Смята се, че до края на тази година годишният капацитет за производство на ваксини в Китай може да достигне 610 милиона дози. Според Китайската национална фармацевтична група са построени двата нови завода за производство на ваксина Р3 на Пекин и Институтът за биологични продукти в Ухан, а производственият капацитет ще достигне 1 милиард дози през следващата година.

Дипломация на ваксините в райони, където САЩ са отпуснали
„Файненшъл таймс“ отбелязва, че Китай е започнал да използва ваксините като нов дипломатически инструмент за оказване на влияние в страни, пренебрегнати от САЩ в Азия, Африка и Латинска Америка. По време на неотдавнашното си пътуване до Югоизточна Азия, китайският външен министър Уанг Йи обеща да продължи да помага на страните от АСЕАН да преодолеят изцяло епидемията, включително да осигури необходимите противоепидемични материали, да проведе сътрудничество във ваксините, да подпомогне изграждането на лаборатории за тестване на нуклеинови киселини, да подпомогне АСЕАН при стартирането на противоепидемични фондове и създаването на резерви за спешни медицински доставки и много други. Уанг Йи също така заяви, че Китай ще изпълни сериозно ангажимента си да превърне ваксината в световен обществен продукт, след като бъде успешно разработена и пусната в употреба, и ще допринесе за наличността и достъпността на развиващите се страни.

Според съобщенията Малайзия, Тайланд, Камбоджа и Лаос ще станат приоритетни получатели на ваксини от Китай. Индонезийското правителство изчислява, че новата коронна ваксина в Китай ще бъде налична през ноември и планира да даде приоритет на ваксинирането на медицински работници, военна полиция и др. На фронтовата линия на епидемията. Според споразумението Кансино обеща на Индонезия да достави 100 000 дози еднодозова коронавирусна ваксина през следващия месец и още 15 до 20 милиона дози през следващата година. Китайската национална фармацевтична група обеща да достави 15 милиона дози двойнодозирана ваксина тази година. Кексинг обеща До края на декември тази година ще бъдат доставени 3 милиона еднодозови ваксини.

В допълнение към Югоизточна Азия Китай се ангажира да предоставя помощ и на повечето развиващи се страни, включително на целия африкански континент. Освен това Китай обеща да предостави 1 милиард щатски долара заеми на латиноамериканските и карибските страни за закупуване на ваксини. Китай също се присъедини към Новия механизъм за гарантиране на коронарните ваксини (Covax), ръководен от СЗО. Целта на механизма е да осигури 2 милиарда дози ваксини по целия свят през 2021 година.

През септември САЩ заявиха, че няма да се присъединят към механизма Covax, заявявайки, че не могат да приемат ограниченията на мултинационалния проект Covax под влиянието на „корумпираната СЗО и Китай“. Новите кандидати за корона за ваксина, разработени от Американската фармацевтична компания Janssen и биотехнологичната компания Moderna, в момента са в етап на мащабни клинични изпитвания, но Вашингтон досега не е показал желание да продава ваксини в чужбина. „Файненшъл таймс“ цитира Арън Конъли, експерт от Международния институт за стратегически изследвания, който заяви, че САЩ са отстъпили двустранни сделки с ваксини в Югоизточна Азия на Китай.

Огромен пазар и печалба

Хуанг Янчжун от Американската асоциация за външни отношения вярва, че Китай е решен този път да направи успеха на дипломацията на ваксините успешен и вероятно ще стане краен победител в нарастващото влияние в глобалната конкуренция на ваксините. Според китайските Essence Securities, ако китайските производители на ваксини могат да получат 10% -15% от пазара (степен на инокулация) в страни с ниски и средни доходи, общите продажби ще достигнат 125-18,7 милиарда юани, което съответства на марж на печалбата от 50- 7,5 милиарда юана.

Експертите обаче не са съгласни дали Китай може да преодолее логистичните и регулаторните пречки, за да изпълни обещанията си. Проблемните инциденти с ваксини, които многократно са се появявали в Китай в миналото, непрекъснато разклащат доверието на обществеността. Освен това отговорът за ефективността на китайските ваксини не е ясен. В началото на епидемията, така наречената китайска „дипломация на маски“ удари стена в много европейски страни поради качеството на някои изнесени маски. Sinopharm заяви на 20 октомври, че новата коронна ваксина на компанията, която все още е във фаза III клинични изпитвания, всъщност е започнала „спешна употреба“. Наскоро здравните служители в източния град Джиасинг в Китай обявиха, че са започнали да ваксинират някои хора с ваксината срещу коронавирус, която все още не е завършила клиничните изпитвания в късния етап, което кара експертите да се съмняват.

© 2020 Deutsche Welle Известие за авторски права: Цялото съдържание в тази статия е защитено с авторски права