ГЕРБ се опитват за узаконят фалшификациите на изборите чрез Изборния кодекс. 

Това каза на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от novini.bg.

„Всичко това ще стане с предложенията за промени в Изборния кодекс. Те са внесени незаконосъобразно от депутатката от ГЕРБ Анна Александрова.

Тя иска изборните комисии да взимат решение на базата на мнозинството. Ако решението не бъде прието, отново комисиите ще отменят решението си и ще си го гласуват наново.

А за капак, искат да отпадне обжалването пред Върховния административен съд. Това е противоконституционно. Това си е една пълзяща диктатура и трябва да се вземат мерки. ГЕРБ явно искат да приложат принципа – една партия, една държава.

Ние ще сезираме Венецианската комисия за предложените промени в Изборния кодекс. До последно ще настояваме за въвеждане на машинното гласуване. Срам е в 21-ви век в модерна България да не може да се гласува машинно. Още утре ще внесем и предложение за смяна на ръководството на ЦИК, заради изтекъл мандат. Такъв е законът и той трябва да се изпълнява“, разкри Нинова.

„Нашите основни предложения за промени в Изборния кодекс са свързани с избирателните списъци. Крайно време е да се изчистят и да бъде създаден съществуващият в закона публичен регистър на избиратели. Другото ни основно предложение е да отпадне така наречения втори оригинал на протокол.

Предлагаме да има само един протокол, който да служи за оригинал и съответните процедури за неговите поправки в случай на случайна грешка.

Най-добре е промените в Изборния кодекс въобще да не влизат в пленарна зала, защото се приближаваме към тези шест месеца, за които Венецианската комисия е обявила, че не могат да се правят промени в изборните правила.

Най-добре ще е да действа Изборният кодекс, който приехме последно.

Да, той не е перфектен, но там ясно е записано, че се въвежда машинното гласуване. Нещо, за което ние настояваме“, добави от своя страна Крум Зарков.