БСП иска комисия за санирането, ГЕРБ: Сметките са паднали с 40-60%

Временна парламентарна комисия, която да установи изразходваните средства, постигнатите цели и възможните злоупотреби и грешки в националната програма за саниране на жилищни блокове.

Създаването на такъв орган искат депутатите от БСП.

„Бихме искали да станат ясни всички обстоятелства, свързани с изработването на критериите на програмата и изпълнението на целите й, с начина на определяне на пределните цени на строителните дейности по тази програма, които след това бяха коригирани многократно, изразходваните финансовите средства за програмата до момента, както и постигнатите резултати”, обобщи „червеният” депутат Жельо Бойчев от БСП.

Към момента има подписани договори за дейности за близо 2 милиарда лева по нея, които се отнасят до 4759 многофамилни жилищни сгради, поискали безплатно саниране от съответната община. Това показват данни, внесени от сегашното регионално министерство в парламента, съгласно искане на опозицията.

Дейностите продължават, но в бюджет 2018 няма средства за продължение на програмата и изпълнение на сключените договори,

смятат от БСП.

Според тях определени граждани може да се наложи да доплащат за санирането и да се окажат дискриминирани, спрямо тези, които са го получили напълно безплатно.

Притеснителна за опозицията е и констатацията на Сметната палата, че е противозаконно бъдещи ангажименти за стартиране на програми с държавни ресурси да не бъдат част от държавния бюджет и гласувани от депутатите.

Заради това от „столетницата” искат в предмета на временната комисия да се заложи бъдещето на програмата за саниране. Наред с това обаче за тях е важно на кои фирми е било възлагано изпълнението до момента и какво е било качеството на свършената работа.

Управляващите от ГЕРБ няма да подкрепят създаването на такава комисия,

заявиха техни народни представители.

Когато от БСП насочат вниманието си нанякъде, това означава, че ГЕРБ са имали сериозен успех и това важи за програмата за саниране, смята депутатът Николай Сираков.

Ефектът от нея са намалените сметки за отопление на гражданите и облагородяването на градската среда, заради което „хората очакват програмата да продължи”, смята депутатът.

Към момента по нея е завършен ремонта на 850 сгради, 600 са в процес на изпълнение, а останалите са в различен етап на договаряне на обществените поръчки,

заяви зам.-регионалният министър Малина Крумова.

Според нея хората във вече ремонтирани блокове са имали с между 40 и 60% по-ниски разходи за отопление през зимата, пише vesti.bg.