Корнелия Нинова и Бойко Борисов влязохо в епистоларен спор за договора за добросъседство с Македония. Това се случва във времето, когато в София текат разговорите за финализиране на документа между външните министри на двете страни Екатерина Захариева и Никола Димитров. В петък лидерът на БСП изпрати писмо до Бойко Борисов, в което призова договорът да бъде обсъден в парламента и заедно да бъде изготвена позицията на България, защото външната политика на страната изисква национално съгласие.

По-късно Нинова подчерта, че подкрепя усилията на правителството за подписване на договора, защото целият регион ще има полза от него. Тя уточни, че никой не е виждал документа, около който се създаде суматоха. Нинова подчерта, че няма смисъл да се разсъждава хипотетично върху съдържанието му.

По-късно ГЕРБ излезе с позиция в отговор на писмото на Нинова, в което се посочва, че Захариева е инициирала разглеждане и обсъждане на договора в Комисията по външна политика. Документът е постъпил в секретно деловодство на НС на 3 юли, където всеки депутат може да го прочете. Управляващите добавят, че парламентът ще бъде запознат с финалния вариант на договора след приключване на преговорите отново в заседание на Комисията по външна политика.

Борисов отговори и лично на Нинова отново с писмо. В него той посоча, че запознаването на парламентарната външна комисия с проекта на договора е безпрецедентен ход, тъй като съгласно конституционните изисквания на страната, НС се запознава с текста едва след  подписването му, когато се внася за ратифициране. Борисов съобщава, че с договора са запознати бившият външен министър Кристиан Вигенин и зам.-председателят на БСП по международна политика Деница Златева.

Припомняме, че договорът за добросъседство с Македония е тема, по която се работи от близо 10 години. След срещата на Борисов с македонския премиер Зоран Заев в София бе обявено, че той вероятно ще бъде подписан на честването на Илинденско-Преображенското въстание в Македония на 2 август.

RNS