Конфузът, настъпил след изборите с позорния резултат на БСП, продължава с пълна сила, след като председателят в оставка – Корнелия Нинова, не само е главният преговарящ за съставяне на правителство, но и изпрати за коментар по политиките Овчаров, Масларова и Гуцанов.

Да заложиш на трима с повдигани обвинения, подсъдими, а някои даже и с присъди на вторва инстанция, е твърде езкотично даже за българските ширини.

Ако някой в столетницата си мисли, че с тези тримата ще продължи промяната и някой от гласоподавателите им вярна, то на следващите избори за успех най-вероятно ще се счита прекрачването на 4% граница за влизане в НС. Така ще продължи, докато лицето Корнелия Нинова не признае, че за нея остава единствено да дръпне шалтера на „Позитано“ 20.

През далечната 2010 г. на Емилия Масларова са повдигнати две обвинения за длъжностно присвояване на 11 млн.лв., предоставени й от държавата за управление в качеството й на социален министър. В началото на тази година – 12 години след шумния старт на делото, то е вече само поредният знаков казус, по който държавното обвинение се е провалило, а данъкоплатците са покрили щетите.

През 2016 г. прокуратурата повдига обвинение на Румен Овчаров за умишлена безстопанственост, нанесла вреди в размер на 193 млн. лв. Бившият енергиен министър сключил неизгодна сделка за АЕЦ „Белене“, сочи доклад на АДФИ. В средата на тази година Румен Овчаров получи условна присъда на втора инстанция.

През 2010 г. прокуратурата повдига 4 обвинения на Борислав Гуцанов – председател на ОбС-Варна, за участие в организирана престъпна група, за извършване на престъпление по служба, за сключване на неизгодни сделки и за склоняване към лъжесвидетелстване. Гуцанов получава прозвището „медуза“ заради кодовото име на полицейската операция и остава с месеци в ареста. Към днешна дата той има зад гърба си два ареста, едно сваляне на доверието от страна на ИБ на БСП, но успява да е един от най-близките до Корнелия Нинова. През годините „медузата“ неизменно успява да използва марката БСП за собствени нужди, като според съпартийци не се е свенил изяло да го игнорира в своя полза. Дали твърденията на свидетели през годините, че партията е била не само хранилница, но и спасителница за „медузата“ Гуцанов от прокуратура и съд, са истина, на този етап ще икономисаме коментара си.

Общото между тримата партийци са не само проблемите им с правораздавателната система, но и факта, че те бяха преговарящи експерти от квотата на БСП за съставяне на „правителство продължаваме промяната“. Носят се слухове, че един от тримата имал амбиции да бъде транспортен министър или ръководител на МРРБ.

Ако ПП, ДБ и ИТН допуснат това да се случи, ще осъзнаят, че сами са се поставили в ролята на партии-еднодневки, чийто изгарящ полет около лампата само е осветил пътя за едноличното връщане на ГЕРБ на власт. Ако Нинова продължава да залага на подобни експерти, скоро ще трябва да осъзнае, че с демонстрирания потенциал е на крачка от финалния акорд за БСП. Малко вероятно е да се гордее, че на нея се е паднала историческата роля да дръпне шалтера на „Позитано“ 20.