Заради ниските заплати, които получават, почти три милиона души в Европейския съюз не могат да си позволят да отопляват домовете си, въпреки че работят. Данните сочат, че България е на второ място в списъка с най-висок процент на работещите бедни, които не могат да си позволят отопление, съобщава Дарик радио

Това показва анализ на данни от Евростат на Европейския институт на профсъюзите, оповестен от Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП). Анализът е публикуван на интернет страницата на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). Той е направен на фона на покачващите се цени на енергията в Европа.

В началото на есента и в навечерието на зимата 15 процента от работещите бедни в Европа няма да могат да включат отопление. Този процент се равнява на 2 713 578 души в цяла Европа, предупреждават от ЕКП. 

Данните сочат, че България е на второ място в списъка с най-висок процент на работещите бедни, които не могат да си позволят отопление.

Подредбата е следната: Кипър – 45,6 на сто (14 398 работещи), България – 42,8 на сто (129 990 работещи), Литва – 34,5 на сто (35 371 работещи), Португалия – 30,6 на сто (157 612 работещи), Гърция – 28,7 на сто (122 323 работещи), Италия – 26,1 на сто (833 311 работещи).

Повишаването на цените на енергията прави решителните действия на ЕС по отношение на заплатите още по-неотложни, казват от ЕКП. Конфедерацията призовава Европейския парламент да предпази работниците от енергийна бедност, като въведе „праг на достойнство“ в проекта на директива за минималните работни заплати. Той ще гарантира, че законоустановените минимални заплати осигуряват достоен стандарт на живот. За целта те не могат да са по-малко от 60 на сто от националната медианна брутна заплата и 50 на сто от националната средна брутна работна заплата. Ако този двоен праг бъде въведен, това ще позволи ръст на заплатите на над 24 милиона души в ЕС.