Бъчварова разпореди полицаи и пожарникари да носят 2 г. след срока на годност униформите си

Абсолютното недоразумение, наречено ръководство на МВР, удължава срока за носене на униформите с още 2 г. Това се налагало, защото вътрешното ведомство, въпреки колосалния бюджет от 1 млрд. лв. за идната година, няма пари за „вещево доволство“. Така униформите, чийто срок изтече лани, ще се носят поне до края на 2017 г.

RNS вече писа, че премиерът Бойко Борисов, който обещаваше заплати в силовото министерство над 1300 лв. преди първия си мандат, присъства видимо доволен на връчване на униформи втора ръка от пожарната в Торонто за пожарникарите в Пловдив. Според пресаташето на огнеборците всички дарения в службата им са секънд хенд.
Не е изключено скоро Бъчварова високопарно да съобщи, че изключителното ГЕРБ-правителство, под чието ръководство всички благоденстват безспир, е осигурило втора ръка униформи и на полицаите ни от някоя приятелски настроена и уважаваща служителите си на реда държава.
Заради липсата на средства за втора поредна година се поправят част от вътрешните разпоредби на МВР. Промяната е принудителна, за да не се окаже, че униформите на полицаи и пожарникари са незаконни. При новите условия униформените ще могат да получат работните си дрехи най-рано на 3 януари 2018 г. До сега прескъпите униформи служеха за 4 г. – от 2011 г. до 2014 г. Миналата година срокът им на употреба бе удължен с година, а сега – с още една. Ежегодно обаче, през всичките тези години чиновниците в МВР получават по 400 лв. за облекло. На практика вътрешното ведомство няма пари за униформените си служители, но има за кабинетните обитатели. По 400 лв. за облекло са получили и ръководството на МВР, нищо, че за полицаите пари няма.
Случаят е поредното доказателство за приоритетите на МВР под вещото ръководство на дясната ръка на Бойко Борисов – за втори път неуспял да довърши премиерския си мандат – Румяна Бъчварова.
От години униформените служители на МВР изпитват затруднения, защото униформите им стават все по-скъпи, но не и качествени. Почти всеки от тях купува част от работното си облекло с лични средства. Всички се оплакват, че по един кат зимна униформа и един лятна, трудно се поддържат, а след 5 г. употреба са повече от вехти на вид. Ситуацията с кубинките – едни и същи за лято и зиме, е още по-трагичн
RNS