Още при формирането на партия ГЕРБ лидерът й Бойко Борисов се кълнеше, че в нея няма да бъдат допуснати нито щатни служители и сътрудници, нито агенти на ДС. 9 г. по-късно не само депутати от ГЕРБ са свързани със службите, но и вицепремиерът на Борисов е агент на ДС. При това – наследствен! Така Буда си има Дончо! (на снимката)

герб дс

Електронното издание burgas-podlupa.com твърди, че не само Красимир Каракачанов – коалиционен партньор на ГЕРБ закрепил за трети път крехкото властово съществуване на кабинет Борисов 3, е бил агент на ДС, но и баща му! Така да се каже – бягайки от ДС, Борисов овласти като военен министър и вицепремиер НАСЛЕДСТВЕН агент на ДС.

Изданието публикува и документи за принадлежността на бащата на Красимир – Дончо Кънев Каракачанов.

Дончо Каракачанов е вербуван през 1972 г. като осведомител под псевдонима „ИВАНОВ” от Окръжно управление на МВР-ДС Русе. Използван е по линия на бившата земеделска опозиция и интелигенцията. През 1975 г. е прекатегоризиран като агент, а през 1978 г. е прехвърлен на ръководство на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия, ни разкрива сайта http://desebg.com/2011-01-06-11-34-55/2299-2015-05-19-05-45-43

Той работи за отдел 05 на Шесто управление на ДС за „Борба с контрареволюционните елементи и измяна на родината“. Под „контрареволюционни елементи“ се водят и хората от бившата земеделска опозиция. В един от запазените картони на Дончо Каракачанов в картотеката на ДС е посочено, че той е използван по линия на интелигенцията.

„В своята работа досега като агент на ДС „ИВАНОВ” е бил винаги честен и предан. С желание и в срок е изпълнявал поставените му задачи. От извършените му проверки с паралелна агентура няма данни да се е разконспирирал или да е проявил нечестност към органите на ДС”, е записано през 1989 г. в един документ на Общинско управление на МВР-ДС Русе, запазен в личното му дело.Тогава той е изключен от агентурния апарат, тъй като е издигнат за ръководител на Областното ръководство на БЗНС в Разград и е депутат в 9-то Народно събрание (1986-1990), последният комунистически парламент преди краха на режима.

Дончо Каракачанов е народен представител от БЗНС (казионен) в 7-то Велико Народно събрание (1990-1991).

Той  заема номенклатурни постове в Българския земеделски народен съюз в периода 1978-1989 г., депутат в 9-то Народно събрание (1986-1990), баща на лидера на МВРО Красимир Каракачанов, също агент на ДС …

Според изнесената от Комисията по досиетата информацията Дончо Каракачанов е привлечен като осведомител от Окръжно управление на МВР-ДС в Русе през 1972 г. под псевдонима „ИВАНОВ“. Дейността с него е преустановена през 1989 г., когато е вербуван сина му Красимир Каракачанов. Като кандидат агент Шесто управление на ДС го води под псевдоним „ДОНЧО“, каквото е бащиното му име.

Скриване на агент „ИВАН“ от Комисиите „Бонев“ и „Андреев“

След разгласяването на агентурното минало на Красимир Каракачанов от министър Румен Петков през лятото на 2006 г. става ясно, че досието му е скрито по време на управлението на ОДС и правителството на Иван Костов. Тогава работят първите две Комисии по досиетата, избрани по закон. Първата е оглавявана от министъра на вътрешните работи Богомил Бонев, а втората от депутата от СДС Методи Андреев.

Припомняме, че според различни източници и два пъти провалилият се като премиер Бойко Борисов, министър-предсдател за трети път в момента също е бил агент на ДС под псевдоним Буда. Вербован е заради връзките си в силовите групировки.

Срамно е в политическата история на демократична България да има агенти на ДС, които да са депутати, лидери на политически партии, президенти, премиери, вицепремиери и министри, но още по-лошо е, че подобни хора са зависими и верни на своите кукловоди от ДС и по този начин България не се развива в правилната посока и това наблюдаваме вече почти 28 години … Политическата зависимост е явна, но още по-лошо за България е овладяването от подобни персони на икономиката, финансите и богатствата на страната, което в бъдеще ще гарантира властта на подобни аморални типове … А Европа, ЕС, ЕК просто МЪЛЧАТ и си сътрудничат с такива, коментира burgas-podlupa.com.

RNS