Бомба в ефир хвърли заместник-председателят на парламента Валери Симеонов. Той обвини ГЕРБ и Бойко Борисов, че са искали да оставят БСП без лев субсидия и по този начин да доведат България до еднопартийно управление. Според него премиерът страдал от раздводение на личността. 

„Всяка партия без субсидия извън управлението е обречена на унищожение. Така ще стигнем до еднопартийна система. На всеки човек му е ясна позицията на ГЕРБ. Те искаха да ликвидират БСП, оставяйки ги без никакви субсидии. Една политическа сила не може да тича след един неподготвен референдум. По досега действащия закон по какъв начин щяха да се финансират партиите със субсидия от 1 лв. Кой ще е луд, който да си ликвидира фирмата, за да даде пари на някоя опозиционна партия. Можеше да има референдум и с един въпрос – „Искате ли да се върне в България еднопартийно управление. Да се върне времето на Тодор Живков““, поясни Валери Симеонов.

Валери Симеонов обвини Йордан Цонев от ДПС, че измислил теорията, че Патриотите са извили ръцете на ГЕРБ за субсидиите от 8 лв. „Това е една разпространена фантастична теория на един човек, известен в Бургас с прякора Ментата, от ДПС. Тя е съшита с бели конци. Гласуванията показват, че няма никаква предварителна договореност.“, уточни Симеонов.

„Не може да има демокрация без субсидии на партиите. Непосредствено преди изборите имаме едно – единствено питане към БСП. Дали ще има пълно присъствие на депутатите им по време на дебатите за субсидиите. Оказа се, че всички, освен ГЕРБ, са против субсидия от 1 лв. Останаха ГЕРБ, Воля и Атака, но те са на външно финансиране, извън България. Веднага след обявяването на почивката Владислав Горанов ме покани.  Бюджетът се оказа пред ситуация да бъде саботиран.

На никого не сме извивали ръцете. Започнахме да обсъждаме субсидиите и всички стигнахме до ситуацията, че трябва да има. До края на декември да прокараме решение за промяна в закона за политически партии, през който да приемем разумна цифра за субсидията. Рекет е нямало, не сме поставяли въпроса, че няма да гласуваме бюджета. Върнахме се в зала и тогава гласуваха 183 депутати, едно мнозинство, с което можем да променим Конституцията. по този начин дадохме знак, че е крайно време да се спре с популизма в политиката“, каза Валери Симеонов.

Източник ПИК