Варненецът Чавдар Ангелов е ответник в дело за източване на 65 милиона долара от КТБ. Според системата PacerMonitor делото се гледа от съдия Анализа Торес, която на 4 декември 2018 г. е изпратила призовки до ответниците. Първото Първото заседание в Окръжния съд на Ню Йорк е насрочено за 14 март 2019 г.

Това съобщава ексклузивно Бивол, позовавайки се на официалните власти през океана.

Чавдар Ангелов е призован на постоянния си адрес – туристическа хижа „Аладжа“, близо до едноименния скален манастир край Варна. За собствеността й преди години избухна скандал, в който четири страни предявиха претенции за собственост.

Сред ищците е и варненската фирма „Ол Сийз Пропърти 2” ООД.

Освен срещу Чавдар Ангелов, ответници по делото са няколко физически и юридически лица. Ищците ги обвиняват в кражбата на 65 милиона долара от сметка на КТБ. Сред тях са банкерите Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, мажоритарни акционери в ПИБ, депутатът Делян Пеевски, квесторът на КТБ Станислав Лютов, БНБ, ВТБ и няколко фирми, свързвани с Пеевски.

Исковата молба внесена от адвоката на ищците Силвия Ролински е изключително подробна и се позовава на Закона RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act). Той преследва лица и организации, използващи средства, придобити чрез рекет и корупционни действия. Законът предвижда изключително строги наказания и по него са осъдени голяма част от мафиотските “семейства” в САЩ. Счита се, че RICO е един от най-ефективните инструменти за борба с организираната престъпност, разяснява Бивол.

Името на Чавдар Ангелов нашумя при отвличането за откуп на съдружника му Рубин Коцев.

Чавдар Ангелов (вдясно) и Рубин Коцев, сн. Валентин ВеликовЧавдар Ангелов (вдясно) и съдружникът му Рубин Коцев
СНИМКА Валентин Великов
„24 часа“

Преди 5 г. министърът на земеделието дава на прокуратурата 55 сделки за скандални покупки и заменки на крайморски държавни терени.

Сред тях са и 1050 декара, собственост на „Еър Пропърти Девелопмънт“, управлявана от Робърт Харис и Чавдар Ангелов и на „Имекс 2000“.

1000 декара между Тузлата и Балчик са получени срещу заменки на гори в Габрово, Тетевен и Рибарица.

Другите са край варненското Самотино. Придобити при покупка от Агенцията по горите от „Имекс 2000“ срещу 14,61 лв. В тази цена са включени и таксите за промяна на предназначението на имота. Един от собствениците на фирмата е „Силвър тръст“. В борда й е Калина Русева. Същата е в борда на „Ахилеос Меритайм Ентърпрайз“, заедно с Чавдар Ангелов.

Скандалните заменки и продажби са от времето на премиера Сергей Станишев. През 2008 г., въпреки „Натура 2000“, предназначението на земите е променено. Една от причините – да се строи туристически комплекс „Силвър бийч“.

Оказва се, че декарите до Балчик са заложени първо в ПИБ, а след това в още две банки за общо 157 млн. евро и 14 млн. щатски долари. 2 г. след  те са изнесени на публична продан заради необслужване на кредитите.

До ден днешен няма и намек за строеж на туристическия комплекс край Самотино.

Към момента няма данни и какви са действията на прокуратурата по казуса.

Чавдар Ангелов 
СНИМКА „168 часа“