51-годишният варненец – Николай Василев е премиерът, който Слави Трифонов ще сложи начело на кабинета си. Преди минути шоменът обяви, че поема лична отговорност за съставянето на правителство. С този ход Дългия продължава линията от първото неуспешно правителство на Румен Радев, в което масата министри бяха от НДСВ.

Николай Василев е един от юпитата, доведен от царя, който щеше да ни оправи за 800 дни. Като политик от НДСВ е бил член на две правителства на Република България, като последователно заема позиците на заместник министър-председател и министър на икономиката (2001-2003 г.), зам. министър-председател и министър на транспорта и съобщенията (2003-2005 г.) и министър на държавната администрация и административната реформа (2005-2009 г.). 

Слави Трифонов назова поименно и министрите, които ще предложи на 46-ото НС без да уточни дали вече има тяхното съгласие да работят в неговото правителство. Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков отказаха, съобщи той.

По-интересна е номинацията на военен министър – Теодора Генчовска. На това място дамата най-вероятно ще повтори злочестия опит на Румяна Бъчварова като министър на вътрешните работи.