Бутилка уиски като благодарност за спасени 10 000 лв. получи варненка по-рано днес, научи rns. Жената води истинска „битка“ докато убеди случайно срещнатия непознат, че телефонни измамници се опитват да му откраднат парите.

Случката се разиграва в Гран МОЛ в следобедните часове. Дамата решила да помогне на непознат пред банкомат, който се суетял да тегли пари. Когато завързали разговор станало ясно, че мъжът иска да изтегли 10 000 лв. от сметката си, за да ги предостави на „полицията“, за да задържат телефонни измамници. Той получил телефонно обаждане от румънски номер с обясненията и инструкции какво да прави. За това отишъл до банката и поискал да му бъде разрешено да изтегли по-голяма сума от лимита на картата му с обяснението, че парите му трябват, защото ще си купува кола.

Схемата е отдавна известна, за ало-измамите не веднъж сме писали и ние. След като вече трудно минава номера с: Ваш близък пострада в катастрофа, аз съм доктор, трябва незабавно да осигурите пари за животоспасяваща операция и Ваш близък удари човек, аз съм адвокат, трябва незабавно да осигурите голяма сума, за да не влезе в затвора, телефонните измамници въртят трета схема. Според нея те са полицаи, търсят съдействие от граждани да осигурят пари на телефонни измамници, които мнимите ченгета уж чакълят и щом вземат парите ще докажат, че са престъпници.

Точно такова било обаждането до варненеца – 10 000 лв. да осигури и да чака по-нататъшни иструкции какво да прави, за да заловят измамниците.

За негов късмет попаднал на непознатата, която има професионален опит в борбата с престъпността. Тя се опитала да обясни на мъжа, че го мамят. Тъй като не повярвал звъннала пред него на румънския номера, от който е получил обаждането. Представила се с чин от МВР и незабавно разговорът прекъснал. После повикала на място служители на МВР. Дошъл и синът на наивния „сътрудник“ на полицията. Изтеглените пари са върнати в сметката на варненеца, а за благодарност той подарил бутилка уиски на спасителката си.

Припомняме на читателите си, че МВР, прокуратура и съд навсякъде по света, включително и в България, не ловят бандити с „волни пожертвования“ на граждани. Във всяка полицейска клопка, в която са нужни пари, те се осигуряват от бюджета на МВР, описват се, маркират се и се получава разрешение от прокурор за операцията по задържане на престъпниците. Всички трябва да са наясно, че цели фамилии от Ветово и Горна Оряховица живеят в Румъния и Гърция, ползват местни мобилни карти и извършват телефонни измами.