Има две точки, където ще има военни действия. За едната съм сигурна, за другата е възможно.

Това са Донбас, източната част на Украйна, където са въгледобивните ресурси, разработени по времето на СССР, едни от най-богатите в света находища на въглища, 7-мо място в света и 2-ро място в Европа, които по някои мнения имат ресурс за още 500 години. Тази област е населена с рускоговорящи православни, които се идентифицират с Русия, а стратегическото значение на Донбас за Русия е такова, че тя няма да допусне друга държава да контролира района. Точно както стана с Крим. В Донбас има вътрешна съпротива срещу Украйна и две новообявили се сепаратични образувания, които ще преминат към Русия по един или друг начин, възможно е и почти сигурно чрез локални военни действия.

Вече обясних няколко пъти, че този въпрос е решен! Америка не може да попречи, въпрос на време е присъединяването на Донбас към Русия.

Втората точка е Калининград, руският анклав, разположен между Литва, Полша и Русия. Това според НАТО е ключова точка за военно неутрализиране на Русия. Няма да разказвам историята на тази точка, защото това не е важното. Важното е, че НАТО има или поне имаше намерение да я превземе. Там са разположени противоракетни установки С-300 Искандер, точката е една от най-защитените в Русия, стратегическа точка. Доколкото разбирам, плановете на НАТО и Триморието включват превземането и.

За мен абсолютен фарс, невъзможно е да стане, но руснаците не изключват възможността да се опитат.

Според официалните данни по границите с Украйна Русия има 100 000 души контингент, по още толкова са разположени в Далечния Изток срещу Япония и в Арктика.

Това е официално, истинското положение с военния ресурс само Путин го знае.

Не коментирам военната техника, ракетите със среден и далечен обсег, атомните подводници, включително Посейдоните, хиперзвуковите оръжия, технологичната логистика, включително към Международната космическа станция, високотехнологичния потенциал и хич не отварям и дума за ядрените бойни оръжия.

Само да допълня, че нашето пинчърче, българо-канадското, готви контингент от 1000 души срещу това.

Днес руските медии оповестиха формата на отговорът на САЩ и НАТО на така наречения руски ултиматум за изтегляне на НАТО отвъд Виена. Отговорът засега е неоповестен по молба на САЩ. Но формата е ясна, изненади няма. НАТО няма да се изтегли, ще приема Украйна и Грузия, също Швеция и Финландия. Предлага поредица от преговори с Русия по сигурността.

Възможно е този отговор да се стори на милиарди жители на Земята нещо съществено и много цивилизовано. Истината е, че този отговор подпечатва съдбата на НАТО. Смърт и нищо друго!

Показва пълната грохналост и край на доктрината Кисинджър-Бжежински, невъзможност и на САЩ и на НАТО да отговорят на руския потенциал. За мен този отговор е неофициално скрито отстъпление и признаване на загуба в хибридната война срещу Русия.

Руската страна многократно съобщи, че тези безидейни приказки, преговори, разговори и заплахи с НАТО вече не я интересуват, тя си продължава по пътя. Така че не знам Столтенберг с кого ще преговаря оттук насетне.

Все повече мнения се чуват, че предстоящата зимна олимпиада в Пекин ще бъде обект на жесток глобален сблъсък между глобализма и антиглобализма.

Мащабно е много и в момента не съм в състояние да го обема в един пост.

ВИДЕО Новости на Первом Канале