Велосипедистите трябва да пресичат улици на собствен ход, бутайки колелетата си, е изричната норма в ЗДвП. Изключение се прави само когато през улицата преминава маркирана в жълто велоалея (на снимката – бел. ред.), категорични са пътните полицай.

велоелея

Причината да се допитаме за мнението им е спор между водач на кола и велосипедист.

Ето какво разказа шофьорът:

„Движейки се по ул. „Одесос“, посока Шишковата градинка, през кръстовището на скорост премина велосипедист. Същият нямаше задължителната по закон светлоотразителна жилетка. Намалих и го подсетих, че през кръстовището може да премине само бутайки колелото си. Велосипедистът, който напуснал велоялеята покрай дирекцията на полицията посока ул. „Преслав“, беше категоричен, че и на улицата е върху велоалея, с предимство е и може да кара.

Излишно е да споменавам, че с подобни „познавачи“ на ЗДвП спорът е безсмислен. Доводите ми, че велоялеята не преминава през кръстовището, защото не е маркирана със задължителния жълт цвят, останаха неразбрани.

Учудващо велосипедистът мина бързо и спокойно, заблуждавайки се, че е с предимство. Ако и шофьорите бяха толкова самонадеяни, инцидентът беше неминуем! Въпреки, че водачите на автомобилите в случая няма да са виновни, защото предимството е тяхно.“

След сигнала на нашия читател се допитахме до трима различни в йерархията служители на МВР – Пътна полиция. Те бяха категорични, че на въпросното място през улица „Одесос“ няма велоалея. Ако велосипедистът я е преминал на 2 колела не само е нарушил закона, но вероятно е създал и ситуация за пътен инцидент.

При всички случаи, в които липсва маркирана в жълто велоалея, пресичаща улицата, велосипедистите се превръщат в пешеходци и са задължени да пресичат пешком по пешеходните пътеки, еднозначен е законът.

СНИМКА „Посредник“