Визитка: Веселин Василев е член на Изпълнителния съвет на „Републиканци за България“. Той е бизнесмен. Бил е два мандата кмет на Вълчи дол. Завършил е Военна академия „Г.С. Раковски“ и следдипломна квалификация „Управление на кризи“. Експерт по национална сигурност и отбрана. Има магистърска степен по „Публична администрация“, „Технологии“ и „Богословие“. Награден с награден знак „ За вярна служба под знамената“ трета степен.

– Господин Василев, след два мандата кмет и успешен бизнес, какво Ви мотивира да се кандидатирате за народен представител и как избрахте формацията „Републиканци за България“?

– С господин Цветан Цветанов сме работили през годините. Познавам го. Имам му доверие и много го уважавам. Когато ме покани да се присъединя към проекта нямах никакви колебания. Доказано е, че Цветанов има огромен опит в изграждането на партийни структури. Получих шанса да са участвам в създаването на „Републиканци за България“. Имам отговорността да съм член на Изпълнителния съвет на „Републиканци за България“. В тази връзка успях да участвам в много срещи. Видях на какво високо доверие се радва господин Цветанов и колко много хора вярват в идеята. Убедихме се, че всички те искат да има промяна.

– С какво „Републиканци за България“ са по-различни от вече съществуващите десетки партии, които се борят за гласоподавателите на предстоящите парламентарни избори?

– „Републиканци за България“ е дългосрочен проект, който ще бъде сериозен фактор в следващите парламенти. Ние сме отговорни към гласоподавателите. Нашата партия и само още две, от 30-е регистрирани формации в РИК-Варна, имат пълни листи. В цялата страна „Републиканци за България“ има 480 кандидати за народни представители. Това е показателно за доверието и надеждата, които имат хората към нас.

Екипът, който се създаде в „Републиканци за България“ е от доказали се в областите си експерти – професори, доценти, учени, които работиха непрекъснато. Положи се огромен труд. Ние сме единствената партия, която представи своите секторни политики. Друг е въпросът, че части от нея бяха откраднати от други партии и коалиции.

Представянето на секторните политики бе излъчено онлайн. Имаше пълна прозрачност. Бе дадена възможност на експерти, които не са от „Републиканци за България“ да споделят мнението си.

Една от най-важните разлики между „Републиканци за България“ и останалите партии е, че нашият проект не е лидерски. По устав председателят се избира за 4 г. и има право на 2 мандата. Това се доказва, не само на думи. Всички ние бяхме свидетели за работата на лидерските партии, които даже в Парламента не могат за защитят своите решения. Или ги променят, или ги отменят. Не веднъж, часове след гласуванията, премиерът е разпореждал да се вземе друго решение. Правят го същите народни представители, които са го приели по-рано, като се мотивират с неумели обяснения.

Като бивш кмет знам, че нито едно управленско решение не е лесно. Всяко влияе дългосрочно върху живота на мнозина. За това трябва да се взима от възможно най-много хора.

Не на последно място „Републиканци за България“ е единствената партия, чийто зам.-председател – Павел Вълнев – единодушно избран, е един успял човек от бизнеса в САЩ. Той е видял как работи и знае как се просперира в чужда демокрация.

– Защо варненци трябва да гласуват за „Републиканци за България“?

– Най-важното, заради което варненци трябва да гласуват за „Републиканци за България“ с номер 21 в интегралната бюлетина, е факта, че листите за Варна и другите многомандатни избирателни райони в страната, са от местни хора. Няма парашутисти.

Искам да призова варненци да разгледат листите на другите партии, за да видят, че местните хора са след 5-6 място. Очевидно е, че ние сме се вслушали във волята на хората и сме издигнали съграждани на избирателите. Не е правилно хора, които не са се разхождали по улиците на Варна, да водят листи. Те не могат да представляват адекватно хората от морската столица. Няма как да се очаква, че те ще решават проблемите им. Варна е прекрасен град и хората й заслужават народните представители, които могат да срещнат на улицата и да им поставят задачи. Защото варненци са работодателите на депутатите си.

Всички, които сме в листата на Варна с номер 21, сме от Варна и областта. Живеем и работим тук. Когато бъдем избрани, ще продължим по същия начин да се срещаме с хората и да решаваме проблемите им. Крайната ни цел чрез законодателната власт да задвижим механизмите на изпълнителната, така че област Варна да стане едно по-привлекателно и сигурно място за живот и бизнес.

Изключително важно е да се знае, че ние сме безкомпромисни по отношение на семейните и човешките ценности. Децата трябва да имат майка и баща. Да знаят, че са момичета или момчета. Да бъдат отглеждани в мир.

Аз съм на мнение, че каквото и да е постигнал човек в живота си, без значение какви постове е заемал, какви успехи е имал – ако се е провалил във възпитанието на децата си, нищо не е постигнал. Всичко е било напразно. Всички успехи в живота са основата, която ще реализира възпитанието на стойностни синове и дъщери. Ако това не се случи, успехите са били самоцел. Децата ни са единствената реална оценка за смисъла на живота ни.