Депозирах в деловодството на Народното събрание предложение на Министерски съвет партийната субсидия да падне до 1 лев на получен глас на парламентарните избори. Надявам се всички партии да подкрепят предложението. Със спестените пари ще построим детски градини, образованието е приоритет на правителството.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов в кулоарите на Парламента преди минути.

Така не само се съгласи с предложението, направено от БСП преди месеци, но свали мизата още по-ниско. Тогава лидерът на столетницата поиска намаляване на държавната субсидия за партиите, преминали законовата граница до 5-6 лв. на глас. Тъй като това бе 50% по-ниско от сегашната, предложението не беше прието от Парламента.

Междувременно стана ясно, че министерството на финансите, под ръководството на Владислав Горанов, е изплащало вместо по законните 11 лв., по 13,20 лв. на всеки глас.

Така само за миналата година, вместо полагащите им се общо 32 млн. лева, правоимащите партии и коалиции всъщност са получили над 38 млн. лв., или с 6 млн. лв. повече. Главният прокурор Сотир Цацаров нареди проверка и Върховният административен съд се произнесе, че наистина партиите са получили по-висока субсидия, която не им следва. ВКП изпрати препоръка до Владислав Горанов в рамките на 30 дни да възстанови сумите, за да няма щети на държавния бюджет. Отделно ще се търсят виновните за неправомерно раздадените милиони.

rns