Христо Иванов и цялото ръководство на Да, България, подават оставки заради изборните резултати. Същото решение са взели и Изпълнителния комитет на ВМРО. Само Корнелия Нинова, която е на път да отведе 130-годишната партия на 5-о място, се готви да управлява.

В специално видео Христо Иванов обясни мотивите си за решението. Според него резултатите от приключилите вчера избори са много лоши, а най-голямата вина за тях е неговата.

Иванов обаче е категоричен, че до избирането на новото ръководство, той и колегите му в сегашното ще продължат да изпълняват задълженията си.

В никакъв случай няма да позволим нашето решение и случващото се в партията да попречи на преговорите за съставяне на правителство, коментира Христо Иванов.

След анализ на изборните резултати ръководството на ВМРО, в лицето на Изпълнителния комитет, взе решение да подаде оставка и да свика Организационен съвет, с цел подготовка и свикване на конгрес на ПП „ВМРО – Българско национално движение“. Задача на този конгрес ще бъде да вземе решения за бъдещето на Организацията и да избере ново ръководство.

Оставаме верни на българската национална кауза. Призоваваме българските политически партии, представени в Народното събрание, да не отстъпват от защитата на българските интереси в Македония. Кауза, която ние ще продължим да браним с цената на всичко“.

Преди минути стана ясно, че оставка е подал и Кристиян Вигенин – председател на предизборния щаб на БСП за България на изборите през тази година. Докато 130-годишната партия калкулира загуба след загуба и е на път да заеме петото място от седем парламентарно представени партии, лидерът й – Корнелия Нинова, сутринта разясни, че е готова да управлява и отново има план за това.