В Големия Кремълски дворец руският президент Владимир Путин се срещна с най-добрите завършили висши военни учебни заведения на Министерството на отбраната, Министерството на извънредните ситуации, Федералната служба за сигурност, FSO и Националната гвардия, както и висши учебни заведения на Министерството на вътрешните работи и Федералната пенитенциарна служба. С прощални думи министърът на отбраната на Руската федерация генерал от армията Сергей Шойгу се обърна към абсолвентите.

Президентът на Русия по време на срещата с абсолвенти на военни университети на 21 юни т.г.:

„Днешните офицери и войници на Русия, наследниците на поколението на победители, внуци и правнуци на героите на Великата Отечествена война, самоотвержено се сражават за Родината, за нашия народ, водят борба срещу международния тероризъм в Сирия, защитават Донбас от неонацистите, отстояват мира и сигурността за нашия народ, правото на Русия на суверенно развитие.

Горди сме, че по време на специалната военна операция нашите бойци действат храбро, професионално, като истински герои. Руските воини от различни националности се сражават рамо до рамо. В това единение, вярата в правотата на делото си, в тази огромна, наистина народна подкрепа, която усещат нашите воини, се състои великата, несъкрушима мощ на Русия.

И по-нататък ще развиваме и укрепваме нашите Въоръжени Сили с оглед на потенциални военни заплахи и рискове, въз основа на уроците от съвременните въоръжени конфликти ще подобряваме бойния им състав. Снабдяването на войските с нови оръжейни системи, които ще определят боеспособността на армията и флота в близките години и десетилетия е сред основните приоритети.

Освен новото оръжие, което вече е било проверено на бойното поле, войските започнаха да получават уникални комплекси за противовъздушна и противоракетна отбрана С-500. Бяха проведени успешни изпитания на тежката междуконтинентална балистична ракета „Сармат“. Планира се до края на годината първият такъв комплекс да застане на бойно дежурство.

Ще трябва да използваме по-широко роботиката, най-новите средства за контрол и разузнаване, безпилотни летателни апарати и активно да разработваме оръжейни системи, основани на нови физични принципи, имам предвид лазерни, електромагнитни и други оръжия. И, разбира се, ще продължи интензивното бойно учена на частите и съединения, отработването на взаимодействието с нашите съюзници“.

Посольство России в Болгарии