Депутатите гласуваха с 404-36 в подкрепа на забраната на азотния оксид, известен също като смешен газ – „райски газ“, съобщи британското издание inews.co.uk.

130 лейбъристки депутати застанаха на страната на правителството, като гласуваха в полза на изменението на Закона за злоупотребата с наркотици от 1971 г. във вторник вечерта, включително предните депутати Емили Торнбъри, Лиза Нанди и Хилари Бен – докато двама консерватори и трима лейбъристки депутати се присъединиха към Шотландската национална партия, Плайд Симру и депутатът от Зелените Каролайн Лукас се противопоставят на промяната.

Съгласно проектозаповедта, която сега ще отиде в Камарата на лордовете за одобрение, азотният оксид ще стане наркотик от клас C, наказуем с присъда до две години затвор или голяма глоба, докато дилърите могат да получат до 14 години затвор затвор и неограничена глоба.

Забраната беше обещана по-рано тази година от министъра на вътрешните работи Суела Брейвърман, която отхвърли съвета на независим експерт от Консултативния съвет за злоупотреба с наркотици (ACMD) – позовавайки се на оплаквания от хора, които изхвърлят металните кутии за еднократна употреба, обикновено използвани за малки количества от вдишвания газ.

„На британския народ им е писнало от хора, които злоупотребяват с наркотици на обществени места и оставят след себе си позорна бъркотия, която другите да почистват“, каза тя. „Ако бъдете хванати да използвате „смеещ се газ“ като наркотик, може да ви наложат солидна глоба или затвор.“

Азотният оксид има редица легитимни употреби в медицинския, индустриалния и кетъринг секторите и правителството заяви, че ще „гарантира, че онези, които желаят да използват азотен оксид за законни цели, могат да го правят законно и без ненужни тежести“.

Понастоящем лекарството се продава рутинно като „зарядно устройство за крем“ за разбиване на сметана.

Правителството все още се консултира как най-добре да избегне криминализирането на законните употреби, с опции, включително схема за лицензиране, която ще изисква заявления от „всяка компания или физическо лице“, което желае да притежава азотен оксид.

Общо освобождаване за „внос, износ, притежание, производство и доставка на азотен оксид… когато това е за законни цели“ също се разглежда.
Във вторник министърът на вътрешните работи Крис Филп каза, че правителството ще „предложи допълнителен законов инструмент, който ще влезе в сила заедно с този, който ще изясни, че продажбата и използването на азотен оксид за законни цели няма да бъдат криминализирани по никакъв начин“ .

Той каза, че това ще обхване „всяка употреба, която не включва вдишване от човек“, както и „изследователски и медицински цели“.

Въпреки че ACMD не препоръчва забрана на лекарството, г-н Филп каза: „Доказателствата, които видяхме за неврологичните увреждания, причинени по-специално от широкомащабна консумация на азотен оксид, са много тревожни.“

Д-р Дан Поултър, психиатър от NHS и един от двамата депутати от Торите, които гласуваха против промяната, оспори твърдението, добавяйки: „ACMD беше много ясно, че не вярва, че медицинските увреждания на азотния оксид представляват нещо подобно на значението на причинени от много други улични наркотици или дори алкохол. Увреждането на мозъка, свързано с алкохола, причинява много повече неврологични увреждания, отколкото много улични наркотици.

Той предупреди за „потенциала за непредвидени последствия“, като се има предвид липсата на яснота как ще функционират изключенията от забраната, добавяйки, че правителството „ще постигне много малко чрез тези мерки, освен може би да причини значителни смущения в индустрията и медицинската употреба на азотен оксид.“

Депутатът от SNP Алисън Тюлис се усъмни дали отпадъците са законна причина да се отхвърлят съветите за износ и да се направи наркотикът незаконен, добавяйки: „Виждаме кутии от бира, разхвърляни по улиците ни редовно. В части от моя избирателен район виждаме спринцовки, разхвърляни наоколо, а правителството не прави нищо по въпроса… някак уникално, правителството изглежда загрижено от малките кутии и общественото безпокойство от азотния оксид.“

И Риши Сунак, и Кийр Стармър се въздържаха при гласуването, както и няколко видни депутати, които преди това признаха, че са използвали незаконни наркотици – включително канцлера Джереми Хънт, секретаря на Leveling Up Майкъл Гоув и бившия вицепремиер Доминик Рааб.