Първокласници и второкласници от частно училище „Малкият принц“ – Варна, се преклониха пред паметта на Апостола на Свободата Васил Левски пред бюста му в Морската градина тази сутрин. Малчуганите поднесоха цветя и заедно изпяха песен, посветена на иконата на българското национално-освободително движение.

На този ден преди 150 години в покрайнините на София е обесен Васил Иванов Кунчев. Младият революционер е задържан на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче край Ловеч. Първо е отведен до Търново, а след това в София, за да бъде съден. По време на това пътуване са направени серия от опити той да бъде освободен от турските заптиета. Документирани са 8 такива.

Смелият българин се защитава самоотвержено, като поема върху себе си всички обвинения. В речта си неколкократно заявява, че през годините е търсил законни пътища за промяна на живота на българите и се разграничава от всякакви криминалните действия. Въпреки това, Апостола е осъден не от съд, а от комисия, в която участват множество българи, евреи и мюсюлмани.

На 18 февруари 1873 г. Васил Левски е обесен в центъра на София, близо до днешния паметник, издигнат в негова чест през 1895 г. Гробът на един от най-великите българи и до днес е неизвестен.