Владимир Путин: Скъпи приятели!

Темата на моето изказване е ситуацията в Донбас и хода на специална военна операция за освобождаването му от неонацисткия режим, който завзе властта в Украйна през 2014 г. в резултат на въоръжен преврат.

Днес се обръщам към вас, към всички граждани на нашата страна, към хора от различни поколения, възрасти и националности, към хората на нашата велика родина, към всички, които са обединени от велика историческа Русия, към войници и офицери, доброволци, които сега са воюват на фронтовата линия, са на бойния пост, на нашите братя и сестри – жители на Донецката и Луганската народни републики, Херсонска и Запорожка области и други области, освободени от неонацисткия режим.

Ще става дума за необходимите, неотложни стъпки за защита на суверенитета, сигурността и териториалната цялост на Русия, за подкрепа на желанието и волята на нашите сънародници сами да определят своето бъдеще и за агресивната политика на част от западните елити, които се стремят с всички сили да запазят господството си, като за това се опитват да блокират, да потиснат всякакви суверенни независими центрове на развитие, за да продължат грубо да налагат волята си на други държави и народи, да насаждат своите псевдоценности.

Целта на този Запад е да отслаби, раздели и в крайна сметка да унищожи страната ни. Те вече директно казват, че през 1991 г. успяха да разцепят Съветския съюз, а сега е дошло времето и за самата Русия да се разпадне на много смъртно враждебни региони и региони.

И те отдавна кроят такива планове. Те насърчаваха групировките на международните терористи в Кавказ, насърчаваха офанзивната инфраструктура на НАТО близо до нашите граници. Те превърнаха тоталната русофобия в свое оръжие, включително десетилетия наред целенасочено култивираха омраза към Русия, преди всичко в Украйна, на която готвеха съдбата на антируска опора, а самият украински народ беше превърнат в пушечно месо и тласкан към война с нашата страна, отприщвайки я, тази война, още през 2014 г., използвайки въоръжените сили срещу цивилното население, организирайки геноцид, блокада, терор срещу хора, които отказаха да признаят властта, възникнала в Украйна в резултат на преврат.

И след като сегашният киевски режим всъщност публично отказа мирно решение на проблема в Донбас и освен това обяви претенциите си за ядрени оръжия, стана абсолютно ясно, че ще започне нова, поредната, както се беше случило два пъти преди, мащабна атака срещу Донбас беше неизбежен.. И тогава, също толкова неизбежно, щеше да има нападение срещу руския Крим – срещу Русия.

В тази връзка решението за превантивна военна операция беше абсолютно необходимо и единствено възможно. Основните му цели – освобождаването на цялата територия на Донбас – са били и остават непроменени.

Луганската народна република вече е почти напълно прочистена от неонацистите. Боевете в Донецката народна република продължават. Тук в продължение на осем години киевският окупационен режим създава дълбоко ешелонирана линия от дългосрочни укрепления. Тяхното челно нападение щеше да доведе до големи загуби, така че нашите части, както и военните части на републиките в Донбас, действат систематично, компетентно, използват техника, защитават личния състав и стъпка по стъпка освобождават Донецка земя, прочистват градове и населени места от неонацисти, оказват помощ на хора, които киевският режим ги превръща в заложници, в живи щитове.

Както знаете, в специалната военна операция участват професионални военнослужещи по договор. Рамо до рамо с тях се борят и доброволчески формирования: хора от различни националности, професии, възрасти са истински патриоти. По зова на сърцата си те застанаха на защита на Русия и Донбас.

В тази връзка вече дадох указания на правителството и на министерството на отбраната в пълен обем и в най-кратки срокове да определят правния статут на доброволците, както и на бойците от частите на Донецката и Луганската народни републики. Тя трябва да бъде същата като тази на редовните военнослужещи от руската армия, включително материално, медицинско осигуряване и социални гаранции. Особено внимание трябва да се обърне на организирането на снабдяването на доброволчески формирования и отряди на народното опълчение на Донбас с техника и оборудване.

В хода на решаването на основните задачи за защита на Донбас нашите войски, въз основа на плановете и решенията на Министерството на отбраната и Генералния щаб относно общата стратегия на действие, освободиха от неонацистите също значителни територии на Херсон и Запорожие. региони и редица други региони. В резултат на това се образува разширена линия на бойно съприкосновение, която е над хиляда километра.

Какво искам да кажа публично днес за първи път? Още след началото на специалната военна операция, включително преговорите в Истанбул, представителите на Киев реагираха много положително на нашите предложения, като тези предложения се отнасяха преди всичко до гарантиране на сигурността на Русия и нашите интереси. Но е очевидно, че мирното решение не устройваше Запада, така че след като бяха постигнати определени компромиси, Киев всъщност получи директна заповед да наруши всички споразумения.

Украйна започна да се помпа с оръжие още повече. Киевският режим пусна нови банди от чуждестранни наемници и националисти, военни части, обучени по стандартите на НАТО и под де факто командването на западни съветници.

В същото време режимът на репресии в цяла Украйна срещу собствените си граждани, установен веднага след въоръжения преврат от 2014 г., беше засилен по най-суров начин. Политиката на сплашване, терор и насилие приема все по-масови, страшни, варварски форми.

Искам да подчертая, че ние знаем, че по-голямата част от хората, живеещи в териториите, освободени от неонацистите, а това са преди всичко историческите земи на Новоросия, не искат да бъдат под игото на неонацисткия режим. . В Запорожие, в Херсонска област, в Луганск и Донецк са виждали и виждат зверствата, които неонацистите вършат в окупираните райони на Харковска област. Наследниците на Бандера и нацистките наказатели убиват хора, изтезават ги, хвърлят ги в затвора, уреждат сметки, репресират, измъчват цивилни.

Повече от седем и половина милиона души са живели в Донецката и Луганската народни републики, Запорожие и Херсонска област преди избухването на военните действия. Много от тях бяха принудени да станат бежанци, да напуснат домовете си. А тези, които останаха – около пет милиона души – днес са подложени на постоянен артилерийски и ракетен обстрел от неонацистки бойци. Те удрят болници и училища, организират терористични атаки срещу цивилни.

Ние не можем, нямаме морално право да предаваме близките си хора на разкъсване от палачите, не можем да не откликнем на искреното им желание сами да определят съдбата си. Парламентите на народните републики на Донбас, както и военно-цивилните администрации на Херсонска и Запорожка област решиха да проведат референдуми за бъдещето на тези територии и се обърнаха към нас, Русия, с молба да подкрепим подобна стъпка.

Искам да подчертая, че ще направим всичко, за да осигурим безопасни условия за провеждане на референдуми, за да могат хората да изразят волята си. И ние ще подкрепим решението за тяхното бъдеще, което ще бъде взето от мнозинството жители на Донецката и Луганската народни републики, Запорожие и Херсонска област.

Скъпи приятели!

Днес нашите въоръжени сили, както вече казах, действат на линията на съприкосновение, която надхвърля хиляда километра, те се изправят не само срещу неонацистки формирования, но всъщност срещу цялата военна машина на колективния Запад.

В тази ситуация считам за необходимо да вземем следното решение – то е напълно адекватно на заплахите, пред които сме изправени – а именно: да защитим нашата Родина, нейния суверенитет и териториална цялост, да гарантираме сигурността на нашия народ и хората в освободените територии. Считам за необходимо да подкрепя предложението на Министерството на отбраната и Генералния щаб относно провеждането на частична мобилизация в Руската федерация.

Повторю, речь идёт именно о частичной мобилизации, то есть призыву на военную службу будут подлежать только граждане, которые в настоящий момент состоят в запасе, и прежде всего те, кто проходил службу в рядах Вооружённых Сил, имеет определённые военно-учётные специальности и соответствующий опыт.

Призванные на военную службу перед отправкой в части в обязательном порядке будут проходить дополнительную военную подготовку с учётом опыта специальной военной операции.

Указ о частичной мобилизации подписан.

В соответствии с законодательством об этом официально письмами будут сегодня проинформированы палаты Федерального Собрания – Совет Федерации и Государственная Дума.

Мобилизационные мероприятия начнутся сегодня, с 21 сентября. Поручаю главам регионов оказать всё необходимое содействие работе военных комиссариатов.

Особо подчеркну, что граждане России, призванные на военную службу по мобилизации, получат статус, выплаты и все социальные гарантии военнослужащих, проходящих военную службу по контракту.

Добавлю, что Указ о частичной мобилизации также предусматривает дополнительные меры по выполнению государственного оборонного заказа. На руководителях предприятий ОПК лежит прямая ответственность за решение задач по наращиванию выпуска вооружений и военной техники, по развёртыванию дополнительных производственных мощностей. В свою очередь все вопросы материального, ресурсного и финансового обеспечения оборонных предприятий должны быть решены Правительством незамедлительно.

Уважаемые друзья!

В своей агрессивной антироссийской политике Запад перешёл всякую грань. Мы постоянно слышим угрозы в адрес нашей страны, нашего народа. Некоторые безответственные политики на Западе не только говорят о планах по организации поставок Украине дальнобойных наступательных вооружений – систем, которые позволят наносить удары по Крыму, другим регионам России.

Такие террористические удары, в том числе с использованием западного оружия, уже наносятся по приграничным населённым пунктам Белгородской, Курской областей. В режиме реального времени с использованием современных систем, самолётов, кораблей, спутников, стратегических беспилотников НАТО осуществляет разведку по всему югу России.

В Вашингтоне, Лондоне, Брюсселе прямо подталкивают Киев к переносу военных действий на нашу территорию. Уже не таясь, говорят о том, что Россия должна быть всеми средствами разгромлена на поле боя с последующим лишением политического, экономического, культурного, вообще всякого суверенитета, с полным разграблением нашей страны.

В ход пошёл и ядерный шантаж. Речь идёт не только о поощряемых Западом обстрелах Запорожской атомной электростанции, что грозит атомной катастрофой, но и о высказываниях некоторых высокопоставленных представителей ведущих государств НАТО о возможности и допустимости применения против России оружия массового поражения – ядерного оружия.

Тем, кто позволяет себе такие заявления в отношении России, хочу напомнить, что наша страна также располагает различными средствами поражения, а по отдельным компонентам – и более современными, чем у стран НАТО. И при угрозе территориальной целостности нашей страны, для защиты России и нашего народа мы, безусловно, используем все имеющиеся в нашем распоряжении средства. Это не блеф.

Граждане России могут быть уверены: территориальная целостность нашей Родины, наша независимость и свобода будут обеспечены, подчеркну это ещё раз, всеми имеющимися у нас средствами. А те, кто пытается шантажировать нас ядерным оружием, должны знать, что роза ветров может развернуться и в их сторону.

В нашей исторической традиции, в судьбе нашего народа – останавливать тех, кто рвётся к мировому господству, кто грозит расчленением и порабощением нашей Родины, нашему Отечеству. Мы и сейчас это сделаем, так и будет.

Верю в вашу поддержку.

Източник kremlin.ru