Парадът по случай Деня на победата ще се състои на 24 юни. Това е датата, на която за първи път по Червения площад е преминал парадът на победителите от Великата Отечествена война – бойците, сражавали се за Москва, защитниците на Ленинград и тези, които са щурмували Берлин.

Това заяви президентът на Руската федерация Владимир Путин и разпореди на министъра на отбраната – Сергей Шойгу, подготовката за отбелязването на 75-годишнината от победата, да започне, съобщи ТАСС.

Шойгу получи заповед и да осигури максимална безопасност за участниците в парада.

„Разбрах, че за всички нас 9 май е Ден на победата. С нас е завинаги, тази дата не може да бъде отменена или отложена. Ние също няма да направим това: всяко семейство ще помни и почита своите герои в този ден, ще направим всичко необходимо, така че ветераните да почувстват нашата грижа и благодарност, да използват всички наши възможности “, каза Путин.

Той изрази увереност, че тази година 9 май „както винаги ще бъде обединяваща за обществото“, за руския народ, за цялата страна и ще даде нова сила „за преодоляване на всякакви трудности и изпитания“.

Президентът нарече Ден на победата за страната, за всяко руско семейство, „светият, най-важният“.

„Тази година Великата победа навършва 75 години. Започнахме подготовка за тази важна дата предварително на федерално ниво и във всички региони, без преувеличение, цялата страна участва в честванията на Деня на победата. В Деня на победата, ние честваме, отдаваме почит на героите, които защитиха страната и целия свят, пожертваха живота си, за да спасят живота на другите „, подчерта Путин, обръщайки се към руснаците.

Той обърна внимание и на факта, че „победителите, ветераните поставят най-високия морален стандарт, предават своите убеждения, вяра“.

„Ние трябва внимателно да съхраняваме тези ценности, да възпитаме на тях бъдещите поколения“, убеден е руският лидер.

„Трябва да помним за какво са се борили бойците на Червената армия, нашите бащи, майки, баби и дядовци, целия съветски народ. Те са се борили за бъдещето на своята страна, за да спасят децата си, близките си, семейството си, те се биеха с нацизма срещу смъртта в името на живота. Това е нашата основна ценност“, убеден е Путин.

„Заплахата, пред която сме изправени днес, ни принуди да отстъпим. След това със сигурност ще извършим всички събития, планирани за 9 май. Ще го направим топло и тържествено. Разбира се, тази година, 2020 г., особено след като цялата тази година е обявена за Година на паметта и славата“, припомни президентът.

Походът на „Безсмъртния полк “със сигурност ще се състои“, обърна се Путин към сънародниците си.

„Споделям вашите чувства, защото аз самият – не по задължение или като преидент, а по зова на сърцето си вървя в един строй с вас. През последните години лично участвам в това впечатляващо и несравнимо с нищо шествие“, допълни държавният глава.

ВИДЕО ТАСС