Полицаят и служителят на общинското звено за охрана във Варна грубо са нарушили закона със силовото поставяне на белезници на уличен музикант, предизвикало вълна от негодувание на място и в социалната мрежа. Кой носи отговорността за неправомерните действия на униформените, ръководени от Васил Начев – бивш служител на ОД МВР-Варна, на пряко подчинение на Тодор Иванов – настоящ зам.-кмет по обществен ред и бивш директор на ОД МВР-Варна, твърдящ, че е с диплома по право, запитахме официално министъра на МВР. За сведение на горецитираните, не става само с управление, трябва и четене, и знания преди раздаване на заповеди.

На 20.10.2022 г. около 15 ч. на площад „Независимост“ във Варна служител на Общинска полиция и полицай в същата структура слагат силово белезници на възрастен мъж, който свири на китара. Случаят е заснет от  Светослав Йорданов и предизвиква бурна отрицателна реакция към действията на униформените. В личен разговор с пресаташето на ОД МВР-Варна, Светла Златева – аз – Калинка Пенчева – в качеството си на журналист, бях уведомена, че „Васко й казал“ (Начев – началник на т.нар. Общинска полиция във Варна – бел. ред.), че задържането на гражданина е станало защото той нарушава реда – свири на площада, което било равносилно на просия. С отказа си да предостави личната си карта за проверка на самоличността, бил възпрепятствал служебните лица да извършат действия по правомощията си.

Видно от кадрите двама мъже с униформи, единият с опознавателен знак на МВР и надпис „Полиция“, а вторият само с униформа, слагат белезници на мъж защото смятат, че е престъпление.

Дали има превишаване на правата и действали ли са законосъобразно двамата униформени, кой ги инструктира да правят подобни проверки, на кои нормативни актове се основават те и последвалите силови действия, няма да коментирам. Нито обезспокоителното ниво на бездействия на Общинска полиция по отношение факта, че в магазини до училищата се продават цигари и енергийни напитки на малолетни и непълнолетни. Нито факта, че „общински“ полицаи не умеят да попълнят акт по ЗДвП.

Достатъчно е да припомня на Тодор Иванов и на „Васко“, че на 27.09.2022 г. Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело № 8/2022 г. и същото незабавно е отразено в НК. Според него норма, че трудът е задължителен и всеки, който не работи, а получава доходи по незаконосъобразен и неморален начин е престъпник, е обявен за противоконституционен. На практика това означава, че деянията не са престъпни. Промяната е отразена незабавно в НК.

Промяната в НК след решението на Конституционния съд по дело 8 от т.г.

Очевидно полицейското мислене у Иванов и Начев си е останало, въпреки, че двамата са извън системата на МВР десетина години. За грозната сцена с белезниците на възрастния мъж по един или друг начин допринася и директорът на ОД МВР – Атанас Михов. Или защото не смятат за нужно да следят закона, или защото са решили от висотата на служебното си положение, че могат да бъдат над него. Едно мога да им призная – не съм чула или видяла служители на общинското звено за охрана да „се задяват“ с млади, здрави мъже. Ентусиазмът, с който въргаляха по площада възрастния мъж, биха могли да използват за далеч по-полезни, включително и за самочувствието им, дела.

Препоръката ми към Иванов и „Васко“ – като бивш служител на МВР, уволнен защото изказва в частен разговор „недопустима обида за осъден за наркоразпространение в големи размери и неизтърпял присъдата си наркопласьор“ е – МА, ЧЕТЕТЕ ГИ ТИЯ ЗАКОНИ! ИСКАТЕ ДА РЪКОВОДИТЕ, НЕ ВКАРВАЙТЕ В ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ПОДЧИНЕНИТЕ СИ! ЩОТО НАКРАЯ МНОГО ХОРА СТАВАТ СМЕШНИ!

Калинка Пенчева