Неутрализирана е международна организирана престъпна група за трафик на хероин от Турция, през България към САЩ. Съвместните действия по разследването са осъществени от служители на ГДБОП, с участието на представители на ДЕА, под ръководството на Специализираната прокуратура, съобщиха от МВР.

Действията по разследването  в страната ни са в резултат на отправена молба за правна помощ от Службата по международни въпроси към Департамента по правосъдие на САЩ, което според българското законодателство автоматично означава, че там има образувано досъдебно производство за трафик на хероин.

Изключително активни бяха представителите на ДЕА, които осъществиха пълноценно и ползотворно сътрудничество със служители на ГДБОП, подчерта и.ф. ръководителят на СП Валентина Маджарова.

Вчера на територията на страната бяха проверени жилища и автомобили. Открити са около 20 кг хероин, 40 000 евро, документи, телефони и др.

Задържани са шестима – трима български граждани, двама сръбски и един с двойно гражданство.

Един от задържаните – сръбски гражданин, е организатор и ръководител на престъпната група, посочи главен комисар Любомир Янев. По думите му, новото в този случай е, че реално на територията на страната ни се осъществяват сделки между криминални субекти, които впоследствие се опитват да транспортират наркотика на територията на Западна Европа, и в последствие към САЩ.

Имаме информация, че това е част от голяма пратка, една от сделките, които е трябвало да се случат на територията на страната ни.

Стойността на иззетия хероин е около 260 000 евро, допълни още директорът на ГДБОП. Наркотикът бил съхраняван на територията на столицата, а по оперативни данни е внесен с камион през сухопътната граница.