Идеята да се въведе тест за когнитивните способности на президента на САЩ е нелепа, смята съпругата на настоящия ръководител на американската администрация Джил Байдън, съобщи ТАСС.

По-рано група от 37 републикански сенатори изпратиха писмо до Байдън, призовавайки го да се подложи на когнитивен тест. Освен това Ники Хейли, 51-годишна бивша посланичка на САЩ в ООН, която е била губернатор на Южна Каролина от 2011 до 2017 г., кандидатствайки за президент на Съединените щати, предложи провеждането на тест за интелигентност за политици, чиято възраст надхвърля 75 години години.

През февруари пресслужбата на Белия дом публикува заключението на лекуващия лекар на президента на САЩ Кевин О’Конър, който каза, че настоящият държавен глава Джо „Байдън остава здрав и енергичен 80-годишен мъж“. Според него президентът „изпълнява напълно всичките си задължения без никакви изключения и отстъпки“.

Байдън даде да се разбере, че разчита на преизбиране. Той обаче все още не е обявил началото на нова предизборна кампания.