Димитър Бербатов направи видео обръщение към тийнейджърите, в което обясни, че да се пуши, пие и бие е демоде. Тези, които се държат по този начин по-скоро са загубеняци, защото още не са намерили правилния път, категоричен е той. Футболистът изброи елементарни качества и действия, които биха направили всеки младеж готин. И призова всеки да помисли добре дали иска да е загубеняк или готин.

Ето какво каза носителят на златна обувка и световен клубен шампион в „Шоуто на Цитиридис“:

„Здравейте! Аз съм Димитър Бербатов. Имам фондация от 15 години за талантливи деца. Това, което ще кажа, е и за тях също, но бих искал да се обърна най-вече към другите деца, към подрастващите младежи и девойки, които в момента се лутат или са леко изгубени, или правят грешните избори на базата на това, че не търсят помощ, или просто защото са все още малки и търсят пътя си в живота, или се притесняват да потърсят съвет или помощ. И ще го кажа по начин, за да ме разберете, без да съм толкова краен, колкото си мислих, че искам да бъда… Не ви прави готини да пушите.

Не ви прави готини да държите наргилето и да си мислите, че държите света в ръцете си… Не го! Не ви прави готини да се биете по моловете или където и да е! Момичета, особено пък вие. Вие сте дами, трябва да се държите на положение.

Тези неща не ви правят готини. Тези неща ви правят загубеняци! Нарочно използвам тази дума, защото сте загубени на моменти и търсите правилния път. Няма лошо! Всички сме били там. Но искам да го знаете и да го чуете от мен – готини ви правят следните неща, част от които са: да сте образовани, да знаете как да говорите, да знаете как да пишете, да знаете как да уважавате учителите си, родителите си, да знаете езици, да помагате при нужда, да казвате „Здравей“, „Как сте?“. Тези неща ще ви направят готини – да помагате на някой, който има нужда от помощ. Това ви прави готини в очите на хората около вас и специално в моите очи. Разбира се, че ще правите грешки. Всички сме били там, аз съм бил там. Особено за момчетата – всички номерца са ми ясни. Минал съм го този път.

Затова казах: забавлявайте се, растете, търсете пътя си в живота и се надявам да правите по-малките грешки. Има и такива – по-малки грешки. Има и много големи грешки, от които не може да се върнете назад.

Затова помислете внимателно това, което казах – кое ви прави готини, кое ви прави… загубеняци. Защото това е много важно!“