Ние от ДПС предлагаме:

  1. Оставка на правителството – час по-скоро.
  2. Оставка на Румен Радев като президент – заедно с правителството. Ако иска да се изяви като политик, има време да си регистрира партия и да се яви на материалния терен на следващите парламентарни избори.
  3. За да няма реваншизъм и контрареваншизъм, предложението на ДПС е експертен антикризисен кабинет, който да изпълни посочените като спешни за България в краткосрочен план антикризисни мерки, както и да организира честни и свободни избори.
  4. В този кабинет министри да бъдат онези експерти от съответните сектори, които са наясно с приоритетите на Европейския съюз за следващия оперативен период, за да се подготви държавата за ефективно усвояване на средствата и във връзка с Ковид-19, и за следващия оперативен период, като преди това се изготви националният бюджет във връзка с двете теми.

И за да няма съмнения в честността на изборите – в следващия експертен антикризисен кабинет ние предлагаме премиерът да бъде посочен от най-голямата политическа партия, а вицепремиерът да се посочи от втората по големина политическа партия, които да отговарят за произвеждането на честни и демократични избори.

Това заяви председателят на група на ДПС в НС – Мустафа Карадайъ при откриването на последната парламентарна сесия днес.

И още:

Днес, в първия ден от новата сесия на Народното събрание, вместо да очертаваме парламентарната дейност за предстоящия сезон, се налага да предлагаме спешни антикризисни мерки за спасение на държавата.

Днес сме свидетели на разпад на държавността. Трябва да обединим усилия и да спасим държавността и бъдещето на България.

ДПС остава отговорна пред избирателите, пред всички български граждани и пред България. Нашата мисия е гарантиране правата и свободите на човека, териториалната цялост на държавата и нейния суверенитет, необратимост на Демокрацията, свободна пазарна икономика, съчетана с конкуренция. Движение за права и свободи е за спешни решения в името на мира и стабилността.

Войната между институциите доведе до политическата криза, в която се намираме днес, до критичната точка на хаоса. Днешната криза е несравнима по своята дълбочина с никоя друга от началото на демокрацията.

ДПС 4 години повтаря това, което днес го виждаме като факт, 4 години Движение за права и свободи призовава основните политически сили да седнат на масата и на база своите приоритети да дефинират приоритетите на държавата. Но това не се получи.

От 2016 г. ДПС повтаря своите приоритети за държавата, а именно:

  – чист въздух, чиста вода, чисти храни, чиста енергия;

  – високи технологии;

 – включване на свободните и активни граждани във формирането на политическите решения и в контрола върху тяхното изпълнение.

През 2020 година Европейската комисия и Европейският парламент приеха Зеления пакт и дефинираха същите приоритети като приоритети на Европейския съюз.

На фона на тази политическа ситуация, ние трябва първо да определим нуждите на държавата, и то, не в дългосрочен, а в краткосрочен план, за няколко месеца. При тази криза – и здравна, и социална, и икономическа, най-вече и политическа криза – според ДПС, на държавата са й нужни:

  1. ясен, точен бюджет, който в тази здравно-социално-икономическа криза да ни покаже проспекта за изход от създалата се ситуация;
  2. при вече приетите решения на ЕС за субсидиране на последиците от Ковид-19 България час по-скоро трябва да приеме програма за ефективно усвояване на средствата за Ковид-19;
  3. но най-важното е: ясна програма за ефективно усвояване на средствата за България от Многогодишната финансова рамка за следващия оперативен период, основана на база Зеления пакт и дигиталната трансформация.

Според ДПС изходът от днешната ситуация е: нито една от двете страни на реваншистката барикада не трябва да се чувства нито като победител, нито като жертва, защото резултатът ще бъде контрареваншизъм.

И за да няма съмнения в честността на изборите – в следващия експертен антикризисен кабинет ние предлагаме премиерът да бъде посочен от най-голямата политическа партия, а вицепремиерът да се посочи от втората по големина политическа партия, които да отговарят за произвеждането на честни и демократични избори.