Хиляди миньори и енергетици от въгледобивния сектор протестираха във вторник пред Министерския съвет в София с искания във въглищните централи да не бъдат закривани мощности. Редом до тях са „терористите“ земеделци.

Демонстрацията им срещу правителството съвпадна с протестите на зърнопроизводителите, които започнаха ден по-рано, също с искания към кабинета на премиера Николай Денков.

За протеста на миньорите беше съобщено в медиите в понеделник. Той беше организиран от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда „Подкрепа“ (КТ „Подкрепа“) под надслов „За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България!“.

Според БТА в София са се събрали близо 6000 миньори и енергетици. По време на шествието присъстващите скандираха „оставка“ и носеха плакати с протестни лозунги като „Невидими ли сме за вас?“ и „Миньорите от Бобов Дол след 2026 г. като бъдещи шивачи, обущари и рецепционисти!“, видя репортер на Свободна Европа.

Протестиращите се обявиха против правителствените проекти на териториални планове за трите основни въгледобивни района в страната – Стара ЗагораПерник и Кюстендил, които предвиждат закриване на мощности във въглищните централи.

ВИДЕО Елена Алекси