Не е добър пример нарушаващите правилата в държавата да не бъдат санкционирани! Ситуацията е още по-неприятна, когато едни и същи хора са над законите в държавата! Това мога да кажа като гражданин. За съжаление като председател на Общинския съвет в Каварна, нямам никакъв механизъм за действия по отношение на изключителната държавна собственост, каквато се явяват плажовете в страната.

Това заяви пред електронното издание rns председателят на Общинския съвет в Каварна – инж. Йордан Стоянов.

Заключението е по повод 7-месечната липса на реакция от страна на компетентните органи по повод незаконно изградената дига с пясък, изгребан от морето, разположена пред едно от заведенията на наемателя на плажа – Валентин Николов – Цуци.

СКАНДАЛ! Изгребаха пясъка от морето за незаконна дига!

В началото на седмицата стана ясно, че пясъкът от 200-метрото съоръжение се пренася от ресторанта на Цуци, до пред хотела му, който е на същия плаж, като се образува нова дига.

(СНИМКИ+ВИДЕО) Пясъкът на незаконната дига на плажа в Каварна – от единия ресторант на Цуци – пред другия

Експерти са категорични, че самото изграждане на 4-5-метра високата дига и дълга 200 метра, е незаконно. Според Закона за устройство на територията, за съоръжения над един метър височина и до 30 кв.м големина се изисква строително разрешително от главния архитект на общината. До момента няма данни да съществува такова.

Отделно според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие са забранени престоят, преминаването и движението по пясъчната ивица, която е изключителна държавна собственост.

Самият наемател на плажа – местния дерибей Валентин Николов – Цуци, който 4 последователни мандата беше любимецът на кметовете Цонко Цонев и Нина Ставрева, до момента не е отговорил на въпросите ни как стопанисва отдадения му под наем плаж от Министерството на туризма.

Припомняме, че Цуци вече е глобяван заради строителство на наетия от него плаж през 2018 г.

Цуци определено е сред „любимците“ на министър Николина Ангелкова по брой на посещения и установяване на нарушения по наетата плажна ивица.

(ВИДЕО) Изливат в морето мръсната вода от „плажна атракция“ в Каварна, стопанинът мълчи!

Нямаме отговор и на последното ни питане, дали е питал в РИОСВ какъв е начинът законно да добива и разнася из плажовете на държавата пясък.

Единствено зам.-министърът на МОСВ – Красимир Живков, се произнесе, че върху плажа на Каварна може да си прави кой-каквото иска, защото той не бил със статут на защитена територия. Заради становището му, пренебрегнало напълно забраните в други закони, същият ще бъде проверен от Главния прокурор Иван Гешев. След сигнала, който подадохме, очакваме да се изясни, защо зам.-министърът работи на ниво наредби и подзаконови актове, а не на ниво Конституция и закони.

Междувременно и областният управител на Добрич – Красимир Кирилов, се разпореди за проверки от страна на полиция и прокуратура на случващото се на наетия от Валентин Николов плаж. Той бе сезиран от председателя на Инициативен комитет „За туризма на Калиакра“ – Стелиан Томов.

 

viber_изображение_2020-05-15_11-30-35

Калинка Пенчева
Мартин Иванов