Гайди и цървули поведоха в Добрич коалицията Граждани за европейско развитие на България и партньора им – настоящ владетел на времето – Съюз на демократичните сили. ГЕРБ+СДС-Добрич, официално заявиха, че искат властта в града със серия гафове в събота, като заложиха на символи, далечни от Добруджа, мъгляви обещания и несериозни укори. 

Широко рекламираното присъствие на 100 каба гайди, оказали се не повече от 50, е най-малката неистина.

Оказа се, че сред пристигналите за политическото събитие участници има видимо невръстни деца. Те били ангажирани да вземат от дома им кандидатите за общински съветници на ГЕРБ и да ги „отведат“ до сборния пункт, а после и до Стария Добрич. Според неофициална твърдения, същите били придружавани от родителите си. Дали това е така или е градска интрига – не се знае.

В Закона за закрила на детето изрично е записано в раздел „Закрила срещу насилие“, чл. 11, параграф 4: „Всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности.“ Никъде не е упоменато, че участието на деца в предизборна партийна изява става с разрешението на родителите им.

В началото на предизборната кампания за депутати в Европейски парламент, председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева, изрично припомни закона и призова за спазване на правата на децата по време на предизборна кампания. Към днешна дата законът в тази му част е непроменен.

надежда петкова, деца, гайдари, герб

Деца, окичени със значки, на които е изписан слогана на ГЕРБ за местни избори 2019 г., позират за снимка с кандидата на ГЕРБ-Добрич, за кмет – Надежда Петкова.

СНИМКА ДАРИК РАДИО ДОБРИЧ

герб-добрич, слоган, избори

Твърдението на пресслужбата на ГЕРБ-Добрич, че съботното шествие с гайдите начело, е най-големия флашмоб в страната, също е далеч от истината. Кратка справка с интернет показва, че само през тази година е имало подобни гайдарски шествия с двойно и тройно повече музиканти.

надежда петкова, деца, гайдари, герб, дтдт, надежда петкова, деца, гайдари, герб

СНИМКИ в. „Добруджанска трибуна“

Какво е търсеното внушение със загърбения уникален фолклор на Добруджа за сметка на „причистващата сила на родопската музика“ – според ГЕРБ-Добрич, е пълна мистерия. Още повече, че преди дни ръководителят на ансамбъл „Добруджа“ бе удостоен със званието Почетен гражданин за изключителния принос към популяризирането на местния фолклор в България и по света. Нещо, което видимо не е впечатлило ГЕРБ-Добрич.

От сцената областният координатор на ГЕРБ-Добрич – Пламен Манушев, който не е член на ръководената от него партийна структура, призова гражданите да аплодират дошлите от Родопа планина гайдари. След това разясни, че във флота капитанът подбира екипажа и го обучава персонално. Тъй като тук нямали време за обучение, били подбрани професионалисти, успели и проявили се като добри хора. Такъв е екипажа на политическа партия ГЕРБ, разясни вицеадмиралът, комуто явно не е хрумнал адекватен пример от живота на житницата на България. И продължи: „Екипажът е най-важен за един кораб, но най-важен е капитанът. Само той може да изведе кораба през бурното море на предизборната кампания, който може да влезе в бой от ход!“, продължи да налива море в Добрич Манушев.

„Аз съм Надежда и съм тук защото времето в Добрич е спряло! Сами виждате, даже градският часовник не работи! И съм тук, заедно с Вас, да върнем времето в Добрич!“, заяви намерения кандидатът за кмет на Добрич от ГЕРБ – Надежда Петкова.

Според някои в този момент тя обяви война на местния си коалиционен партньор СДС, чийто уникален слоган от избухването на демокрацията у нас е „Времето е наше!“. Как точно ще сереализират плановете на Надежда Петкова в този сегмент, предстои да видим през следващите 30 дни.

След милите думи, Надежда Петкова чинно изчете от листи имената и квалификациите на 51-те кандидати за общински съветници от коалицията ГЕРБ+СДС. Тя изрично подчерта, че Детелина Николова е свързала името си с Добрич като 3 мандата кмет и областен управител. Мнозина добричлии и до днес не са преглътнали последствията от въпросното управление на дамата от Плевенско. Впрочем, самата Надежда Петкова – зам.-кмет на Детелина Николова, също не е родом от Добрич. Тя самата е коментирала, че в последните години не работи в града. Вероятно това обяснява объркването й по отношение на водния цикъл, незнанието й по отношение на ВиК-водопровод и мръсен канал, лъжите, че милионите за него са останали от времето на Николова – Петкова, при все, че лично ген. Бойко Борисов се разпореди те да бъдат дадени на града на втората година кметуване на Йордан Йорданов. Същата се похвали и с няколко проекта за усвояване на евро средства, сред които и скандалния стадион в Шабла, като пропусна последния факт. Пак същата пропусна да спомене, че партийната й другарка Детелина Николова е член на борда на директорите на „ВиК – Добрич“ АД – дружеството, което търпи скандал след скандал, заради което добруджанци нямат вода или пият такава от реката, чийто изпълнителен директор бе отстранен от длъжност със съдебно решение преди дни.

Какво налага управляващата партия в Добрич да има лидер, който не е неин член и защо след скандалната Детелина Николова се предлага близката й като аналог Надежда Петкова, е част от стратегията на ГЕРБ.

Припомняме, че именно от времето на управлението на двете дами, добричлии наследиха потрошените плочки по пешеходната зона на града и лошото състояние на здравеопазването, като това далеч не е всичко.

В листата за общинските съветници е и зам.-областният управител Красимир Николов, който не се посвени след стартирала предизборна кампания да участва в откриването на ремонтираната зала „Добротица“. Съвсем случайно там бе пълно с деца, които участваха в лекоатлетически турнир, а на снимките от събитието политиците удобно позираха зад невръстни момчета и момичета на Добрич.

В листата е и организационният секретар на ГЕРБ – Кина Драгнева, чието пенсиониране се превърна в дъвка на съпартийците й и буквално направи за присмех дългогодишната директорка на детска ясла в града.

Справка с произволно избрана структура на ГЕРБ в страната – пазарджишката например, които откриха предизборната кампания на стълбите на офиса си, показа, че в Добрич управляващите имат размах и решимост да вземат властта в столицата на Добруджа.

viber_изображение_2019-09-28_23-21-35