Справедливата българска кауза, нейната победа, възроди самочувствието на нашия народ след тежките удари на националните катастрофи и поправи най-тежката клауза от Ньойския диктат, връщайки Южна Добруджа в границите на Отечеството. 

Това припомни Президентът Румен Радев по време на тържествената заря-проверка в Тутракан по повод празника на града и тържественото отбелязване на 80 г. от сключването на Крайовската спогодба.

По-рано през деня бе открита паметна плоча „80 години Свобадна Добруджа“. Проведе се и тържествена сесия на Общинския съвет, на която със званието „Почетен гражданин на Тутракан“ бяха удостоени актьорът Христо Мутафчийски и Боянка Йонова – посмъртно. С Почетният знак на ОбС бе удостоен Шенол Молла – посмъртно.

ТУТРАКАН,

Поздрав към гражданите на Тутракан отправиха народният представител Александър Сабанов.

Гост на тържествената сесия бе и Цветан Цветанов, който само преди ден събра инициативния комитет, с който на 27 септември ще учреди новия си политически проект Републиканци за България.

ЦВЕТАНОВ, ТУТРАКАН

Освен, че поздрави тутраканци за празника, Цветанов обърна внимание на един актуален проблем.

цветанов, тутракан

„Не чухме нищо за 144 семейства, които в момента са застрашени от загубване на домовете си в блока, за който до момента знаем, че има леки отклонения – отбеляза в словото си той. – Без намесата на държавата няма как да помогнем на тези семейства. Смятам, че си заслужава на тази тържествена сесия областният управител да поеме задължението от името на държавата, че този ангажимент ще бъде изпълнен и ще подкрепи местната власт в инициативата и тревожността, която е споделял д-р Димитър Стефанов пред всички, с които е разговарял за проблема. А г-н Сабанов ще може, като народен представител, да осъществи необходимия контрол върху работата на изпълнителната власт. Нека да подкрепим тутраканци!”
тутракан, балтаджиева
тутракан, балтаджиева
тутракан, балтаджиева
тутракан, балтаджиева
В залата бяха кметове на общини и председатели на Общински съвети от областите Силистра, Русе, Добрич и Разград, делегация от побратименото румънско селище Кирнодж водена от кмета Иринел Роман и представители на Асоциацията на българите в Румъния заедно с председателя си проф.Лука Велчов.
Празникът приключи с концерт на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”, който е също благодарение на дарителския жест на почетния гражданин на Тутракан проф.д-р Иван Гаврилов и на местния предприемач Димо Денчев.