Няма българин, който да остане равнодушен, гледайки видеото. В него Сияна Христова рецитира емблематичното стихотворение на патриарха на българската литература Иван Вазов „Възпоменания от Батак „.

Стихотворението е написано по разказа на Иван Тодоров Ганев, който по време на Баташкото клане е бил малко дете и впоследствие приютен в дома на Вазов в продължение на няколко години. Вазов разказва на проф. Иван Шишманов:[2]

Това беше едно момченце, сираче от Батак, което прибрах в къщата си. То слугуваше и ходеше на училище. Казваше се Иванчо, детския му стил съм запазил в разказа.

По стихотворението художникът Ангел Гарабитов рисува картината „От Батак съм чичо“.

Картината в стихотворението е реална. За това свидетелстват и документалните разкази за потушаването на Априлското въстание на американския журналист Джанюариъс Алойшиъс Макгахан. Той е специален военен кореспондент на лондонския вестник „Дейли Нюз“ след Априлското въстание (1876) и по време на Руско-турската война (1877 – 1878). Ярък застъпник на българската национална кауза. Според мнозина именно неговите материали са решаващи европейците да научат какво реално се случва по българските земи в Османската империя.

RNS