Корнелия Нинова: Сега не е моментът за влизане в Еврозоната, има риск и страх в обществото“ – под това заглавие изказването на Корнелия Нинова, публикувано на страницата на Българска социалистическа партия. Още в заглавието лъсва грубата грешка с неправилното използване на пълния член. От текста са „избягали“ и доста запетайки. Ще кажете: „Това да й е кусура“. Няма да се съглася. Ако един човек не знае как да говори, откъде сте сигурни, че знае какво говори и ще направи. Даже Фики демонстрира повече грамотност в „СЕГА е момента за АПАРТАМЕНТА“.

Още в заглавието става ясно, че добрите идеи не винаги са свързани с грамотно писане

И докато в заглавието на Нинова незнайно защо с пълен член е моментЪТ – сега е какво – моментА, далеч по-грамотна е „СЕГА е момента за АПАРТАМЕНТА“, в която лирическият герой е наясно, че сега е какво – моментА, за какво – за апартаментА.

За децата, които още не са изучили пети клас, ще уточня, че според правилата с пълен член -ЪТ и -ЯТ се употребява за думичката, която обозначава извършителя на действието. Всички думички, отговарящи на КОЙ получават пълен член. Всички, отговарящи на въпроса КАКВО – непълен. Всички след шести клас би трябвало да са съвсем наясно с правилата и да ги ползва правилно без да се замисля.

Да се лансират неграмотно велики тези и великолепни обещания е изключително лош знак за правещия го. Каквото и да каже, то вече е олекнало поради начина му на поднасяне. В днешния текст с новината от гостуването на СДС-приватизаторката в Нова телевизия, и липсват и доста запетайки. Което още повече сваля нивото на лидерката на столетницата.

Корнелия Нинова, Вие и подобните Ви, престанете да си мислите, че срещу Вас са само посредствени същества, на които им е все едно какво артикулирате. Както и да схванете, че не можете да искате да сте добър пример при тази ситуация.

Колкото и да Ви е „невероятно“, другарко Нинова, за незначителните 73 лайка под публикацията, със сигурност има значение и как говорите. После пак се хвалете, че сте избрана от 43 228 социалисти. За да няма тормоз и с математиката, както с писането, уточнявам, че лайковете са 0,17% от далите вота си за председател Нинова. Вече едва ли някой ще е изненадан от петото място за най-старата и претендираща да е лява партия на парламентарни избори. Скоро ще е чудо, ако прекрачат 4%.

Неправилното говорене на български език от политици е демонстрация на посредственост. Незнайно защо мнозина „радетели за народно добруване“ пляскат пълен член където им падне, вероятно с мисълта, че така звучат по-убедително. Примерите са много, но един от най-ярките е Борислав Гуцанов, при когото понякога е трудно да се разбере какво се случва, защото не е ясно кой извършва действието – пак заради пълния член, на всяка дума.

Ма, учете ги тия езици! Поне майчиния си! После се изживявайте като спасители на нацията! Не ползвайте пълния член не е фетиш!

Калинка Пенчева