Водещият специалист на синоптичния център „Фобос“ Евгений Тишковец е уверен, че снеговалежът, който затрупва днес Москва, ще е рекорден, предава Лайф.ру. 

„Здравей, Москва. Поздравявам всички с рекордния снеговалеж, какъвто не е имало през цялата история на метеонаблюдението в столицата от 1878 г. насам. Нямам никакви съмнение, че в нощта срещу понеделник 5 март ще бъде надминат абсолютния рекорд за всички времена по снеговалеж в Москва“, заяви синоптикът.  Той е уверен, че тази нощ преспите навсякъде ще се издигнат поне до половин метър и на сутринта колите няма да успеят да потеглят.

Температурата в руската столица е около минус 9-10 градуса. Съобщава се за стотици паднали дървета, безчет катастрофи, ранени и един загинал.

Кметът Сергей Собянин каза, че общинските служби по почистването са извозили само за 1 ден над 800 000 куб.м. сняг.   Прогнозата е, че на 7–8 март ще има още един много силен снеговалеж в Москва, а до женския празник температурите ще паднат до минус 20 градуса. Според синоптиците обилните снеговалежи се дължат на т.нар. Балкански циклон, който в момента напредва към вътрешността на Русия.

Превод blitz.bg