Няма да предоставя нито лист от партийната документация. Нито ще отидем да даваме обяснения в прокуратурата по образуваното досъдебно производство. Нека ни отведат принудително и да си вземат заповед за претърсване и изземване.

Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова преди минути на извънредна пресконференция. Направи го в пристъп на силни емоции, които очевидно не овладяваше – алена като домат, с треперещ глас и обезумял поглед и в присъствието на Борислав Гуцанов, под чието ръководство партийната структура във Варна е предпоследна по гласове в национален мащаб на проведените в неделя предсрочни парламентарни избори. Третата призована за разпит в прокуратурата е Гергана Великова.

„Прокуратурата взе в свои ръце вътрешнопартийния преврат в БСП. Прокуратурата на България не е инструмент за правосъдие и справедливост, а е бухалка за неудобните. Докато не реформираме издълбоко правосъдната система, няма да излезем от кръга, в който се въртим 30 г., категорична беше Нинова. Тя припомни, че има престъпления, които с години се бавят в прокуратурата, но в този случай държавното обвинение е действало светкавично. Само за месец е образувано досъдебно производство по сигнал на Кирил Добрев, който тя изключи от партията, но съдът отказа да впише тази промяна.

Ако Нинова продължи да оттказва да съдейства на правоохранителните и правораздавателни органи най-вероятно ще се стигне до принудително отвеждане до мястото, на което тя и Гуцанов трябва да дадат обяснение. Това ще е третият арест за „медузата“ Гуцанов.

Ето и пълното изявление на Корнелия Нинова:

Ще ви запозная с нещо безпрецедентно, което се случва. Прокуратурата взе в свои ръце вътрешнопартийния преврат в БСП. Прокуратурата в България не е инструмент за правосъдие и справедливост, а е бухалка за неудобните. Българската прокуратура е частна прокуратура на задкулисието.

Г-н Гешев, свършиха ли дрогираните шофьори, които избиват хора по улиците, свършиха ли престъпниците, които изнасилват възрастни жени по селата за 20 лв. от пенсията, свършиха ли наркотрафикантите, нагласените обществени поръчки, та се заехте с уреждането на вътрешнопартийните въпроси на БСП? Безпрецедентно и за пръв път в историята на правораздаването, прокуратурата ще решава въпросите в БСП.

Вчера получихм призовка. От мен се изисква да се явя веднага на разпит. Благосклонно е написано, че мога да си взема и адвокат. Освен това, да предоставя на прокуратурата запис и заверени копия на стенограма и протокол от проведено заседание на Националния съвет на БСП на 28 август. Трето, да връча призовки на други членове на Националния съвет, организационния секретар и заместник-председателя на контролната комисия, да се явят на разпит, за да обяснят какво са говорили на партиен пленум на БСП.

За какво става дума: образувана е прокурорска проверка №36058 по жалба на Кирил Добрев. Кирил Добрев беше изключен от партията. Съдът отказа да впише изключването, което също е безпрецедентен акт. Кирил Добрев идва на заседание на Националния съвет, присъства, изказва се два пъти и сега жали, че не е допуснат до заседанието. Това е конкретният повод, за да се намеси прокуратурата по този начин в БСП.

Да говориш на партийно събрание са оказа престъпление. Преписки за престъпници стоят с години на прокурорските бюра. Това нещо е задвижено в рамките на един месец. Цялата машина е включена срещу БСП. Пет години Бойко Борисов си отглеждаше вътрешна опозиция в партията и я хранеше – с дупката във Варна, с обществени поръчки, с ВЕЦ-ове. След това служебният кабинет уволни всички хора на БСП, върна модела „ГЕРБ“. Сега включват последното си оръжие – прокуратурата.  

Какво ще направим:

Първо, няма да предоставя и един лист документ от партийни събрание на прокуратурата. Да се снабдят със съдебна запавед за претърсване и изземване и да заповядат. Чакам ги на „Позитано“ да дойдат да си ги вземат.

Второ, няма да се явим на разпит. Има чл. 71 от НПК, да го задвижат – представители на Министерството на правосъдието да дойдат и да ни изведат принудително на разпит защо и какво сме говорили на партийно събрание. Чакаме ги, не се укриваме.

Трето, ще сигнализираме всички възможни български и европейски институции за това, което се случва.

Четвърто, докато съм председател на БСП, партията няма да влезе в игрите на задкулисието, какъвто и натиск да ни указват.

И последно, докато не реформираме дълбоко и истниски правосъдната система на България, никога няма да излезем от омагьосания кръг, в който се въртим 30 години.