Парадът на победата във Великата отечествена война се проведе на Червения площад днес. Той бе отложен от президента Владимир Путин отложи отбелязването на 75-ата годишнина от 9 май, коато по традиция се провежда, за 24 юни заради пандемията. На тази дата за първи път са преминали през Москва части на войските – победители във Втората световна война – Легендарният парад на победителите. 

В парада участваха 14 000 хиляди военни и хилади оркестранти, 240 бойни единици, от които 75 летателни машини – бройката е съответстваща на отбелязваната годишнина.

С президента Путин, който седна редом до ветерните от Втората световна война, са над 10 държавни глави, които наблюдават тержествения марш. Българският – Румен Радев, не присъства, въпреки уверенията, че ще отбележи с другите лидера в Москва Парада на победата.

Тържествеността на уникалността на всеки момент от отбелязването на 75-ата годишнина от победата над фашизма, се вижда във всеки кадър от видеото.

„Ние винаги ще помним, че нацизмът бе съкрушен от съветския народ!

Милиони хора от различни националности от всички републики на Съветския съюз на фронта и в тила, в партизански отряди и в нелегалност, са се борили и трудили по законите на мъжеството и единството, защитавайки родината си.

Продължаваха да се сражават, освобождавайки от нашествениците държавите на Европа.

Сложиха край на страшната трагедия – холокоста. Спасиха от нацизма и смъртоносната му идеология и народа на Германия.

Даже не можем да си представим какво щеше да се случи със света, без защитата на Червената армия. На нейните войни не е била нужна нито война, нито други страни, нито слава, нито почести. Стремили са се да надделият над врага. Да завоюват победата и да се върнат в домовете си.

Те платиха за свободата на Европа непосилната цена – живота си.

Нашият дълг е да помним това, че на съветския народ се падна тежкия дълг – борбата с нацизма.“, каза в обръщението си президентът Владимир Путин.

ВИДЕО Россия 24