The Telegraph тиражира видео, в което инструктор обяснява на американците как да се спасят при ядрен взрив. Препоръките, които ще чуете ще Ви накарат сериозно да се замислите дали създателите на лентата имат здрав разум.

  1. В случай на ядрена атака Вие, семейството и близките Ви влезте в сграда и се отдалечете от прозорците. Оставането в колата не е опция.
  2. Стойте вътре. Затворете всички врати и прозорци. Ако имате мазе слезте в него. Ако нямате – застанете в средата на сградата. Ако сте били на открито по време на ядрения взрив се почистете незабавно. Свалете всички връхни дрехи, за да се предпазите от радиоактивния прах или пепел.
  3. Следете медиите за повече информация. Не забравяйте да се абонирате за notifynyc за официални сигнали и актуализация. Не излизайте навън докато служители не Ви кажат, че е безопасно.

На обществените места са поставени плакати с указания за действия при ядрен взрив. Уточнява се, че дрехите трябва да се сложат в найлонова торба и да се изхвърлат в боклука. Следва къпане със сапун, после нови дрехи и накрая – помощ за други хора и животни.

Припомняме, че по време на Втората световна война САЩ бомбандират два града в Япония. „Малчуганът“, хвърлен над Хирошима е имал 50 килограмово ядро от уран-235 с взривен еквивалент от около 13 килотона тротил. Над Нагасаки е взривена „Дебелакът“ с 6,4 килограмово ядро от плутоний-239 с взривен еквивалент от около 21 килотона тротил. Анализите показват, че бомбите не са нанесли очакваните щети. При едната се разгърмал едва 12% от урана, а при втората 17%. Въпреки това статистиката е категорична: 330 000 убити, 476 000 ранени и 9 200 000 бездомни. До ден днешен хората там умират от малформации. Теренът се превръща в пустинен, а пясъкът на плажа – в стъкло.

Съвременните атомни бомби, както и предшествениците им, са оръжия за масово поразяване – те целят унищажаването на хора, животни и природа.

През 1961 г. руснаците разработват „Цар бомба“ с тристепенна структура. Първата степен е атомна бомба с мощност 1,5 мегатона, която служи за взривател на втората степен. Втората степен е водородна бомба с мощност 50 мегатона. Атомната и водородната бомби са поставени в третата степен – обшивка от уран 238. Взривяването на втората степен води до термоядрен взрив и създаването на бързи неутрони, които бомбардирайки урановите ядра предизвикват разпада им и нова атомна експлозия. Добавянето на устойчивия уран 238 повишава мощността на взрива до 5 пъти и увеличава радиацията до 10 пъти.

Част от съвременната руска сила са ядрените торпеда – подводни дронове, които са със 100-тонен ядрен заряд, с атомен двигател, неограничен обсег и са невидими за радарите.

Сами може да прецените как преобличането и престоя на закрито ще спасят когото и да е при използването на едно подобно чудовище.

rns.bg