Над 200-те монаси в Киево-Печерската лавра, заедно със студентите и преподавателите на Киевската духовна академия, са изправени пред изгонване от центъра на православието в Украйна на 29 март 2023 г. Официалната държавна власт ще конфискува имуществото на Украинската православна църква.

Духовниците, потърпевши от случващото се, се обърнаха за помощ към целия свят и призовават:

Молете се
Молитвите на праведните са много ефикасни, както свидетелства Библията, житията на светиите и всички други православни източници на мъдрост. Моля, добавете Украинската православна църква и нейния митрополит Онуфрий към ежедневните си молитви. Не забравяйте да поискате застъпничеството на Божията майка, която е особено почитана в лаврата. УПЦ моли за международна помощ. Каноничната църква се обръща към украинското правителство, което все пак е тяхното правителство, тъй като всички те са украински граждани. Църквата също прави спешни видеоклипове и други призиви за помощ.

Подпишете петицията тук
Оrtodoks Reflections спонсорира петиция в подкрепа на UOC. Петицията е подписана от над 4000 души по целия свят. Подпишете петицията по-долу. За да прочетете текста на петицията, щракнете тук. За да видите списъка с подписи, моля, щракнете тук. За да видите организациите, получили петицията досега, щракнете тук. За медийни връзки към отразяване на петицията (за която знаем), щракнете тук. Защо тази петиция има значение? Поради много причини. Обръща внимание на преследването на украинската църква. Това ни дава нещо кратко, което да споделим с медиите, и доказателство, че това е проблем, който интересува хората. Въз основа на коментарите, които получихме, знаем, че всички страни по този въпрос наблюдават напредъка на петицията, тъй като броят на подписите нараства все повече и повече. Много от подписалите петицията са украински членове на УПЦ. Петицията им напомня, че не са забравени от останалия свят. Хората по света мислят за тях и се молят за тях. Подкрепата на другите означава много за хората, подложени на такова преследване. Освен това подписването на петицията и коментирането (често на украински) ги кара да се чувстват, че имат глас

Дарете на Украинска православна църква
УПЦ се нуждае от материална помощ, за да устои на това преследване. Фондът за подпомагане на РПЦЗ събира дарения в помощ на УПЦ в този мрачен час. Цитираният текст по-долу е копиран от статията на ROCOR с молба за помощ. Там можете да намерите повече информация и опция за дарение чрез PayPal. Докато четете откъса по-долу, имайте предвид, че украинското правителство каза, че няма да използва „сила“, за да изгони монасите. Това, което се има предвид с това изявление, ако приемем, че е оправдано и не е лъжа, е, че режимът на Зеленски няма да използва официални войници и/или полиция при отстраняването. Както можете да видите по-долу, правителството вече упражнява финансов натиск, за да изглади монасите от глад. Ако това не успее, тогава много членове на UOC изразиха страх, че ултранационалистически паравоенни формирования ще бъдат използвани за извършване на насилие. Тогава правителството може да твърди, че не е замесено.

Финансовата нужда е изключително спешна:
Но кражбата на имуществото на Църквата е само началото… Изглежда властите тепърва загряват.
Те са решени да заличат каноничната Украинска православна църква и да я заменят с ПЦУ, която има толкова общо с каноничната православна църква, колкото маслото и водата.
Конфискуването на имуществото на църквата е само първата стъпка. Истината е, че пародията на „църква“, която правителството подкрепя, няма почти достатъчно последователи, за да запълни дори територията на манастира в Киево-пещерската лавра. И те го знаят.
И така, как планират да се справят с този малък проблем?
Изкарват с глад каноничните монаси от лаврата. Това разбрах току-що от самия игумен на манастира.
През последните няколко дни и седмици много от каноничните епископи, духовници и монаси бяха санкционирани от украинското правителство. Украинското правителство замрази сметките на манастира, както и на митрополит Павел – игумена на манастира.
Монасите не са останали никого на Земята, от когото могат да поискат помощ – освен вас. Защото всеки йерарх, клирик, монах и мирянин знае кой му е помогнал да преживее тази ужасна година.