Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ с инициатива улица във Варна да бъде именувана на проф. д-р Гарабет Капрелян. Новината бе съобщена на благотворителния бал „Арменската Коледа“ преди дни.

Проф. д-р Гарабет Капрелян е роден на 22.IX.1928 г. в Добрич. Завършва медицина в София през 1958 г. Придобива специалност по микробиология и вирусология. Ръководител на Катедрата по микробиология и вирусология (1972-1993). Той е декан и ректор на Медицински университет-Варна от 1 май 1977г. до 20 юни 1983г.

В неговия мандат е открит Филиалният факултет на МФ – Варна в Добрич, чиято първа учебна година започва на 16.X.1978 г. Нараства приносът на ВМИ-Варна за издигане на равнището на здравеопазването в цяла Североизточна България.

С името на проф. Капрелян се свързва и пребазирането на Катедрата по микробиология и вирусология, Катедрата по хигиена и Катедрата по социална медицина в новопостроената сграда на ХЕИ-Варна.

През 1978 г. е разкрит Филиалният факултет на ВМИ-Варна в гр. Добрич (тогава Толбухин) за обучение на студенти по медицина от трети до шести курс.

През мандата са построени новата Клиниката по кожни и венерически болести. В новопостроената сграда на ХЕИ-Варна се настаняват т.нар. профилактични катедри.

Построени са новите Акушеро-гинекологична болница, модерната Психиатрична болница, Очната болница.​

По повод благородната инициатива синът на проф. д-р Гарабет Капрелян – проф. д-р Ара Капрелян – зам.-председател на борда на Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ – Варна, направи обръщение към общността по време на Благотворителния бал тази година.

ВИДЕО AGBU „Parekordzagan“ – Varna