Това е нормална, рутинна дискусия, каквито провеждаме по 2-3 пъти в седмицата. Публикувахме целия запис с видеото, за да избегнем гербаджийската прпаганда. Ако ние сега допуснем да отидем на избори заради това, че е изтекъл запис от съвсем нормален професионален разговор, ще изперем ГЕРБ и ДПС. Няма нищо, което да ни притеснява.

Това заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов за вчерашния скандал преди минути в ефира на Бтв.

И още:

Слави стои затворен, говори само с петима души, които са част от проблема. Парламентарната група на ИТН трябва да реши дали да послуша лидера си или да мислим за държавата си. Той за четвърти път е обиден. Много по-важно от средношколските емоции какво се говори в тоалетната е да има кризисен кабинет, който да посрещне организирано зимата.

Тази сутрин сме в ситуация, в която Слави си мисли, че изтичането на този запис е повод да се скрие и напусне преговорите. Трябва да се носи отговорност.

Сложна за обяснение позиция е, че сме седнали на масата с БСП. Говорим с автоирония. Ние вярваме в тази съдържателна и отговорна позиция. Изисква зрелост и да мислим повече за България, а не за болезнено възпалените си ега. Хората не искат да ги занимаваме със себе си.

Говорих вчера с Нинова и ПП, след като изтече записа. Трябва да е ясно, че ГЕРБ и ДПС искат още по-голяма дестабилизация, за да се върнат на власт без да са се променили. Тези уплашени, озъбени хора искат власт. Нашите чувства – тежко наранени емоции, нямат никакво значение. Значение има само България.

Нямам договорка с Румен Радев за избори на 16 октомври. Имам календар и го гледам. Трябва да бъде излъчен нов председател на КЕВР. Това ще отнеме до 15 август. След това като се изчислят конституционните правила излиза, че изборите ще са на 16 октомври.