„Целта ни е да имаме турски премиер в България. Бях представител на етническите малцинства като заместник-министър на отбраната. Направихме този фронт ДОСТ, за да разбием модела. Ние сме против задкулисието, монопола, което не се прави само от ДПС.“

Изказването е на Орхан Исмаилов – втори в листата на „родолюбците Воля“ – кандидат-депутат за Европейския парламент. Прави го редом с Лютфи Местан, който с ДОСТ зад гърба си преди дни заяви, че в Европейска парламент ще иска: Всичко за турците в България като за българите в България, но на турски език!

Интервюто е от 7 февруари 2017 г. Направено е пред пред турски телевизии, а по-късно и пред частна национална българска телевизия.

Тогава Орхан Исмаилов е председател на Народна партия ”Свобода и достойнство” – част от ДОСТ. Преди да се обяви против задкулисието и т.н. на ДПС, самият Орхан Исмаилов е бил член на ДПС. В политическата си кариера е бил партийно подчинен и на Касим Дал.

Дали заявеното преди 2 г. все още е сред намеренията на Орхан  Исмаилов днес не е ясно. Знае се, че лидерът на „Воля“ Веселин Марешки не е сигурен дали би отишъл в Брюксел. Това  означава, че дори и да бъде избран, ще отстъпи мястото си на втория – Орхан Исмаилов. Преди дни аптекарският бос заяви, че е подготвил за ЕП родолюбци, а не безродници. Явно Орхан Исмаилов отговаря на тези критерии.

Припомняме, че през 2014 г. Валери Симеонов определи Орхан  Исмаилов като „заплаха за националната сигурност. Лидерът на НФСБ публично заяви, че Орхан Исмаилов дължи шеметната си кариера на ДПС и като зам.-министър може да изнася информация на турските служби.

Патриотите тогава поставиха ултиматум, че ще оттеглят подкрепата си към правителството, ако Орхан Исмаилов бъде назначен във военното министерство.

Премиерът Бойко Борисов категорично отхвърли искането им.

 

rns