На 10 юли се навършват 110 години от рождението на Люба Величкова, известна с артистичния си псевдоним Люба Велич, определяна от съвремениците си като по-добра от Мария Калас, а самият Рихар Щраус заявява, че тя е дъщеря на Орфей.

Един писател от нейното време – Виктор Раймонд написва: „Люба Велич ли? Това е най-експлозивната певица на нашето време, повече от Мария Калас и Мария Йерица… Тя е несравнима с никого.“

И наистина. Стига се дотам, че когато интендантът на Метрополитън опера Джонсън чува Калас в Сан Франциско и праща телеграма до директора на операта Рудолф Бинг, че иска да я наеме, получава обратно отговора: „Само ако е по-добра от Люба Велич!“ Джонсън му връща обратно следния телеграфичен текст: „Люба Велич е по-добра от Калас“.

През 1972-ра в Кратък оксфордски речник пък излиза следното: „Люба Велич – това е певица с изключителен темперамент и индивидуалист, която няма да бъде забравена лесно.“

И не е забравена. И до днес в цял свят нейният глас звучи от старите записи, съхранили гласа на българката Люба Ангелова Величкова, с артистичен псевдоним Люба Велич. Оперната певица и актриса е работила дълго време в Австрия и в Съединените щати.

За музикалния свят тя остава „Саломе на Саломеите“ – най-добрата Саломе на оперната сцена. Колос на виенската Щаатсопер и Метрополитън опера – Ню Йорк. Тя е българката, която буквално взривява от аплодисменти Ковънт Гардън – Лондон. А най-хубавото е, че въпреки световната си слава, Люба Велич никога не забравя корените си и навсякъде подчертава, че е българка. Дори когато получава австрийско гражданство, тя продължава да се представя като българка.

На 80-годишнината от рождението на Рихард Щраус (1864-1949), оперната дирекция на виенската Щаатсопер кани певицата за участие в главната роля в операта „Саломе“ на бележития композитор. Самият Щраус присъства на репетициите и екзалтиран от изпълнението й, казва публично: „Не знаех, че моята музика е толкова хубава! Вие ми открихте това чрез вашия глас. Ако Орфей е бил гениален певец магьосник, вие сте негова дъщеря.“

А тя, българката Люба Величкова е родена на 10-и юли 1913-а година в село Славяново, Поповско, в едно обикновено семейство, което си изкарва хляба със земеделие, припомня impressio.dir.bg.