Американската фондация „Гети“ отпуска 60 000 долара за ремонт на паметника на връх „Бузлуджа“. Това съобщи американското посолство на страницата си в социалната мрежа.

гети

Според архитекти от цял свят паметникът е абсолютно уникален в световен мащаб. Това го прави и част от архитектурното богатство на България.

Фондация „Гети“ е ангажирана с опазването на световното културно наследство. Дислоцираната в Лос Анджелис организация реализира стратегически инициативи за съхраняване на историята.

Паметникът на връх „Бузлуджа“ е изграден през 1981 г. с дарения малко над 14 млн. лв. в чест на конгреса, на който се учредява Българската социалдемократическа партия. Той се намира до географския център на България. В петолъчката му са вградени осветителни тела, които позволяват да се види от румънския бряг на Дунав и от брега на Бяло море в Беломорска тракия.

Днес някои го определят като най-големия идеологически монумент на социализма. Същият е обявен за исторически и архитектурен резерват. За комунистите той е светиня. Не случайно лидерът на БСП – Корнелия Нинова поиска държавата да го продаде на БСП.

https://rns.bg/%d1%81%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be%d1%89%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d0%bb-%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%8f-%d0%ba%d1%8a%d0%bc-%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d1%80/

През тази година „Гети“ ще финансира 13 сгради от Бразилия до България.

Ето кои са те:

13-те сгради (пълни описания на проектите, достъпни тук ), получили финансиране тази година, включват:

Rietveld Academie , Амстердам, Холандия (архитект: Gerrit Rietveld, 1963)

Басейни , Леса, Португалия (архитект: Алваро Сиза, 1966)

Международни панаири , Дакар, Сенегал (архитекти: Жан-Франсоа Ламоре и Жан-Луи Марин, 1974 г.)

Кувейт Куве , Кувейт Сити, Кувейт (архитект: Malene Bjørn, 1976)

Monasterio Benedictino de la Santísima Trinidad de las Condes , Сантяго, Чили (архитекти: Брат Мартин Корея и Габриел Гуарда OSB, 1964)

Университет Obafemi Awolowo , Ife-Ife, Нигерия (архитект: Arieh Sharon, 1962-76)

Бялата кула , Екатеринбург, Русия (архитект: Мойсей Рейшер, 1929-31)

Стадион „Sardar Vallabhbhai Patel“ , Ахмедабад, Индия (архитект: Charles Correa; структурен дизайн: Mahendra Raj, 1966)

Oberstufen-Schulzentrum Wedding (средно училище) , Берлин, Германия (архитекти: Pysall, Jensen, Stahrenberg & Partner, 1976)

Тектонски сгради в зоологическата градина и замъка Дъдли, Дъдли, Западен Мидландс, Обединеното кралство (архитекти: Бертолд Любеткин и Тектонската група, 1937 г.)

Следващата сграда получи грант за планиране Keeping It Modern през 2019 г., а тази година получи още една за незабавното стабилизиране на вътрешните си произведения на изкуството:

Паметник Бузлуджа , връх Хаджи Димитър, България (архитект: Георги Стоилов, 1981 г.)

Следните две сгради получиха по-рано гетски субсидии за проучвания и планиране за опазване и сега получават безвъзмездни средства за изпълнение в подкрепа на усилията за лечение:

Първа презвитерианска църква , Стамфорд, Кънектикът (архитект: Уолас К. Харисън, 1958 г.)

Ганди Бхаван , Чандигарх, Индия (архитект: Пиер Жанерет, 1962 г.)

 

Решението на фондацията бе посрещнато с негодувание от Атлантическия съвет, както и от пострадали от „комунистическия режим“. Според тях този монумент е паметник на злото и не трябва да бъде опазван.

ВИДЕО Аз Обичам Да Пътувам

 

rns.bg