Кораб от Тихоокеанския флот е спрял опит на миноносец на ВМС на САЩ да премине държавната граница на Русия в Японско море, съобщи руското министерство на отбраната.

Миноносецът на ВМС на САЩ Chafee беше спрян при опит да премине руската граница в Японско море. Според Министерството на отбраната на Руската федерация той е действал няколко дни във водите на Японско море, а след това се е приближил до териториалните води на Руската федерация.

Като част от международните правила за корабоплаване, големият против подводници кораб на Тихоокеанския флот Admiral Tributs направи няколко предупреждения, след което се насочи към изтласкване на натрапника. Екипажът на миноносеца е убеден в твърдостта на намеренията на руските моряци и се насочва към обратния курс, когато разстоянието между корабите намалява до 60 метра.

Есминецът URO (оръжия с управляеми ракети) Chafee, убеден в решимостта на екипажа на руския кораб да не нарушава държавната граница, промени посоката и в 17:50 се върна на обратния курс, когато имаше по -малко от 60 метра до BOD Admiral Tributs, „Министерство на отбраната.

Министерството на отбраната добави, че инцидентът е станал в района на руско-китайските учения „Морско взаимодействие-2021“, затворени за навигация.

Руското военно ведомство заяви, че американците грубо са нарушили Международните правила за предотвратяване на сблъсъци в морето и междуправителственото споразумение между Русия и Америка по тази тема.

Пентагонът отказа да коментира инцидента с разрушителя Chafee, който се опита да наруши държавната граница на Русия в Японско море. Журналистите бяха посъветвани да се свържат с пресслужбата на ВМС на САЩ.

ВИДЕО Русия 24