На 6-ти януари Варна ще отбележи Богоявление и 170 години от рождението на Христо Ботев.

Празничната програма започва в 8,30 ч. в катедралния храм „Св. Успение Богородично“, където ще бъде отслужена тържествена богоявленска литургия.

Между 10 ч и 10,30 ч на площад „Св. Св. Кирил и Методий” ще се проведе военен ритуал – благославяне на частите и техните бойни знамена.

В 10,30 ч. от Катедралния храм започва празничното шествие, което ще премине през пл. „Независимост“, бул. „Княз Борис I“ и пешеходната част на бул. „Сливница“ до Алеята на възрожденците в Морската градина.

В 10,50 ч. пред паметника на Христо Ботев ще бъдат положени венци и цветя с военен ритуал.

От 11,30 ч. на буна 1 ще започне Велик Богоявленски водосвет. Организатори на тържествата са Община Варна, Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.

По повод честването от 9,45 ч. до приключване на мероприятието (около 11 ч), ще бъде преустановено движението на бул. „Мария Луиза” – в частта от пл. „Св. Св. Кирил и Методий” до кръстовището с ул. „Шипка”; бул. „Владислав Варненчик” – в отсечката от кръстовището с бул. „Съборни” до пл. „Св. Св. Кирил и Методий”; бул. „Христо Ботев” – от кръстовището с ул. „Кракра” до кръстовището с ул. „Бачо Киро”. Сутринта от 8:00 часа до около 11ч. ще бъде освободена от автомобили и таксиметровата стоянка пред Катедралния храм „Свето Успение Богородично“, съобщават от Община Варна.

RNS