Четирима общински съветници, които нямат професионални знания и опит в туристическия бизнес, решиха, че местния парламент няма нужда дори да изслуша задъхващия се в пандемията бранш. Без логични доводи, без мисъл за бъдещето и без никакво отношение към настоящето на всички, чието оцеляване е подчинено на ситуацията в родния туризъм. Те отказаха и да предложат на ОбС декларация, в която да бъде поет ангажимента, че ще корегират туристическата такса за идната година в община Балчик, която в момента е най-високата в страната.

Нарочно определена от ОбС комисия съветници трябваше да разгледа писма от хотелиери, които развиват бизнеса си в Балчишко. Част от седмината определени  на няколко пъти изразиха недоумение защо трябва да помагат на туризма, като ситуацията в общината не е цветуща заради мерките, свързани с пандемията от коронавирус. Напълно логично за демонстрирания интелектуален потенциал и следващите от него несъпричастност към обществото сега и в бъдещ план, изобщо не допуснаха поставените въпроси от бранша, да бъдат разгледани на заседание на местния парламент.

албена

Същите останаха глухи за обясненията от представители на кк „Албена“, „Аквалайф“ и „Терма вилидж“ в Кранево, със смехотворното обяснение, че не могат да мислят само за Кранево.

терма вилидж

Не схванаха и елементарната логика на свой колега – че ако днес не помогнат на хотелиерите, ще последват фалити и догодина няма да има кой да внася данъци в местната хазна.

аквалайф

Те не приеха и предложението да се намали размера на туристическия данък в общината, който е най-висок в цялата страна и двойно по-голям от този в най-богатата българска община – Несебър, както и във Варна.

Неуместната логика на въпросните бе подкрепена и от „вещия“ адвокат – юрист на Община Балчик, както и подобно компетентния главен счетоводител. Двамата бяха категорични, че няма законом механизъм, с който да се отложат данъците в туризма. Въпреки, че същото преди дни бе гласувано от ресорната комисия на мини парламента във Варна.

туристически данък, варна

Ето и хората, благодарение на които месеци след депозираните искания на хотелиерите в Балчишко, ще останат само на хартия:

Даниел Гочев Димитров – от местна коалиция АБВ. Същият гласува против. Доколко съпричастен към туристическия бранш и финансите на Община Балчик може да бъде треньор по баскетбол – оставяме на Вашата фантазия.

Елена Кирилова Каменова – Стелиянова – БСП – собственик на магазин за хранителни стоки – също „съпричастна“ към проблемите, които трябва да реши нарочно сформираната комисия по проблемите на туризма в Балчишко. Нормално е въпросната да няма работещо решение за тоталния проблем с туризма, за това се въздържа от предложения и подкрепа на евентуално решение.

Мехмед Хасан Расим – ДПС – животновъд. Привидно животновъдството би трябвало да е в подкрепа на туризма, защото всички се хранят, но не и в случая. Дали отказът да се приеме някакво решение или поне въпросите на хотелиерите да бъдат поставени на по-широк дебат, се дължи на това, че „на друг се помага“, не е ясно.

Най-интересен е Владимир Бориславов Лафазански – общински съветник от „ДА БЪЛГАРИЯ“. Тук изобщо няма да коментираме опитите му за логично мислене. Ще отбележим само, че след всяко предложение господинът повтаряше като стара грамофонна плоча: „ако Ви го гласуваме!“.

Да видим обаче, с какви тези Лафазански е спечелил доверието на балчиклии, че ще защитава техния интерес като общински съветник.

лафазански

Очевидно е, че или докато е бил кандидат за общински съветник, или сега, Лафазански не е бил/ не е, съвсем искрен. Същият е презентиран като защитник на малкия и среден бизнес. Категоричен е, че заради некомпетентно управление ОТ ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ, районите се обезлюдяват и хората живеят все по-зле. Трачино е разминамането между презентирано и действия сега, след като Лафазански се въздържа да приеме предложената декларация за намаляване до разумни размери на действащия сега най-висок в страната туристически данък в Балчишко. Смехотворно е, че същият се е кандидатирал за общински съветник – член на местния законодателен орган, като смята, че само държавата е виновна за случващото се. Повече от интересно е да се разбере как той осмисля ангажиментите си към балчиклии и изпълнява ли ги компетентно, отказвайки дебат с икономически субекти, даващи заетост и прехрана на стотици в района.

кмет балчик, николай ангелов

На работната среща по традиция не присъства и кметът на Балчик – Николай Ангелов. Въпреки изключително сложната ситуация, включително и за общинска хазна, фенът на тревата по голф-терените, бил командировка в Чехия. От сега сме сигурни, че тази командировка „ще донесе повече приходи в бюджета на общината“ отколкото от хотелиерите, към които бе упражнено обидно пренебрежение.

Тъй като институцията, от която зависим – в случая ОбС-Балчик, отказва да мисли за хората, ще предприемем всякакви стъпки в защита на интереса им, обясниха представители на кк „Албена“, „Аквалайф“ и „Терма вилидж“ в Кранево. Те са заканиха да предизвикат широк обществен дебат и да използват всякакви законни действия за съхраняване на бизнеса и работещите в него.

Калинка Пенчева