Искам да допълня материала на rns.bg за директорката на СУ „Н.Й.Вапцаров“ в Суворово. Бившият директор Димитър Кирилов осъди на две инстанции РУО за уволнението си. Сегашната директорка Дафинка Димитрова се отказа да обжалва на трета инстанция. За това старият директор се връща на 20 януари на работа.

Това се чува в телефонната ми слушалка. Гласът е женски, с тържествуващи нотки. Преди това обаждащата се е питала дали това е номерът на електронно издание rns.bg и получила потвърждение, че говори със собственика му – макар и да звъни на моя личен номер. Странно, новоизлюпенят информатор отказва да съобщи името си, както и каква е обвързаността й със суворовското училище. Съобщава, че няма никакво образование, макар и да се прави на вещ коментатор по юридически въпроси, но видимо е щастлива от това, че скоро директорката й ще бъде сменена.

По нескритото щастие, което се усеща в думите й предполагам, че е част от феновете на Димитър Кирилов – пенсиониран и уволняван заради липса на качества за заеманата длъжност, който все намира начини да пребори системата и да е вечният директор на школото от 1998 г.

25 години, в които училището е забатачено напълно. Жалко за прекрасната база. Години в хленчене, че няма пари, докато се изразходват съмнително законосъобразно. Време, в което определени хора използват училището и децата за личното си облагодетелстване и политика, твърдят свидетели на случващото се.

Да информираме читателите си коя е новопоявилата се – анонимен източник за журналистически материали.

Телефонният номер, от който е осъществено обаждането към личния ми номер – въпреки коректно изписания номер на сайта, е небезизвестната в Суворово Златка Монева. Булята е секретарка на бившия кмет на общината. Като такава става пословична в услужливостта си (не в добрия смисъл на думата – бел. ред.) към градоначалника.

Въртеше му баници и правеше кюфтета. Друго не знаем дали му е правила, но преди края на мандата му улицата, на която живее Златка Монева беше асфалтирана. Новият кмет я освободи от длъжността. Тогава заместникът на бившия кмет, който сега е зам.-директор на СУ „Н.Й.Вапцаров“ помогна да стане секретарка на директора. Тя наистина няма образование, но това не й пречи да получава над 1 300 лв. месечно трудово възнаграждение. Друг е въпрост що за морал има, след като в работно време, докато началник й е Дафинка Димитрова, тя се занимава с журналистика. Когато това се прави по публично известна тема има два варианта. Или Златка Монева е интригантка, или не може да се контролира и се изживява като глашатай за известни новини. Вероятно го прави, за да покаже на Кирилов какъв голям фактор е и колко му е предана, защото в Суворово човек с нейния опит и знания трудно ще си намери толкова добре платена работа, разказаха местни хора. Според тях във всички случаи вмерашното поведение на Златка Монева е типично за „клю-клю“ мислене и няма как да е съотносимо със служебните й задължения през работно време като секретарка на Дафинка Димитрова.

В тази връзка ще информираме Министерството на образованието с молба да се провери нарушила ли е Златка Монева длъжностната си характеристика и професионалния морал да звъни анонимно по медийни редакции през работно време, за да говори против началника си.

КАЛИНКА ПЕНЧЕВА